
Avrupa Merkez Bankası Başkanı Christine Lagarde Perşembe günü yaptığı açıklamada, organizasyonunun bölge hızlı bir Covid-19 enfeksiyonu artışıyla karşı karşıyayken koronavirüs krizinden kaynaklanan ekonomik serpinti ile mücadele etmek için daha fazla acil durum önlemi uygulamaya hazır olacağını söyledi.
IMF-Dünya Bankası panelinde CNBC’ye konuşan Lagarde, özellikle de dünyanın bu köşesinden Avrupa’da, bulaşıcılığın tekrarları görülürken halen yapılacak çok fazla iş olduğunun üzerini çizdi.
“Ufukta belki ikinci bir dalga görüyoruz veya Avrupa’nın kıyı şeridini vuruyoruz ve elimizdeki tüm cephaneliğin doğru politikaları benimseyerek durumu gerçekten ele aldığından emin olmalıyız” dedi. Lagarde, mali harcamalarda bir artışın birçok üye devlet tarafından yapılan bütçe sunumlarında değerlendirildiğini sözlerine ekledi.
“Faiz oranlarından ileriye dönük rehberlik ve varlık satın alma programlarına kadar elimizdeki birçok silahla biz hazırız. Çok şey yaptık ve durum kötüye gittiği için daha fazlasına ihtiyaç duyulursa, o zaman gerekeni yapacağız.”
IMF Başkanı Kristalina Georgieva da hükümetlere desteklerden vazgeçmemeleri konusunda uyarıda bulunarak; “fişi çok erken çekerseniz, risk alırsınız” demişti. Worldometers verilerine göre Avrupa’da vaka sayısı 6 milyon 618 binin üzerine çıkarken ölüm sayısı 236 bini geçti.
Virüsün bölge genelinde yeniden canlanması, Fransa’yı halk sağlığı OHAL’i ilan etmeye sevk ederken Almanya ve İngiltere de hastalığın yayılmasını engellemek için son 24 saat içinde yeni önlemler açıkladı.
DSÖ’nün Avrupa Bölge Direktörü Dr. Hans Kluge Perşembe günü yaptığı açıklamada, günlük vakalardaki HIZLI artışların ve bölge genelinde günlük ölümlerdeki buna karşılık gelen yüzde artışlarının büyük endişe yarattığını söyledi.
Diğer taraftan Lagarde, IMF’nin Uluslararası Para ve Finans Komitesi’ne verdiği demeçte borç seviyelerindeki artış nedeniyle Euro Bölgesi’nin finansal istikrar risklerinin artmakta olduğunu bildirdi.
Bununla birlikte bankacılık sektörünün borç vermeye devam ederken kayıpları karşılayacak bol kaynakları olduğunu dile getirerek piyasa katılımcılarına güven vermeye çalıştı. Uluslararası Para Fonu son raporunda dünya ekonomisinin bu yıl %4,4, Euro Bölgesi’ninse 2020’de %8,3 küçülmesinin beklendiğini söyledi.