
Tüm dünyada 6 milyonun üzerinde vaka ve 367 binin üzerinde ölüm sayısına ulaşan koronavirüs bilançosu, her geçen gün biraz daha kötüleşiyor. Salgının merkez üssü ABD olarak kalmaya devam ederken, dünyanın en büyük ekonomisinde işler haliyle iyi gitmiyor.
Örneğin ABD ekonomisinin ikinci okumasında GSYİH’nin yüzde 4,8 değil yüzde 5 daraldığı anlaşıldı. Açıklanan son işsizlik rakamları da pandeminin darbe vurduğu 10 haftalık dönem içinde rakamın 40 milyonu aştığını gösterdi.
Gallup tarafından yapılan son anket de Amerikalıların yüzde 71’inin ülkenin ya depresyonda ya da resesyonda olduğunu düşündüğünü gösterdi.
S&P Global Ratings Baş ABD Ekonomisti Beth Ann Bovino, düşüncelerini CNN aracılığıyla paylaştığı yazıyla gündeme geldi.
Nisan ayında kaybedilen 20,5 milyon işin neredeyse son 10 yılda yaratılan tüm işleri sildiğini ve Mayıs’ta milyonlarcasının daha kaybedildiğini vurgulayan ekonomist; ekonomik hasarın 2008 küresel krizinden üç kat fazla olmasını beklediklerini dile getirdi.
Hükümetin ekonomik yardım paketi ve Fed’in teşvik önlemlerinin muhtemelen ekonomiye yardım edeceğini ancak bunun yeterli olmadığını ekledi. Ek bir destek olmadan ABD ekonomik faaliyetinin reel anlamda zirve noktasından yüzde 11 (566 milyar dolar) küçüleceğini ve 2020’de yüzde 5,2 düşeceğini öngördü.
En kötü senaryoda ise GSYİH’de yüzde 13,7’lik bir zirve-dip düşüşü görebileceklerini ve yüzde 8,2 oranında azalma kaydedilebileceğini aktardı.
Yine de yörüngeyi değiştirmek için çok geç olmadığını savundu. Altyapıya yapılan bir yatırımın, ABD’nin yeniden raya girmesine yardım ederken GSYİH’nin muhtemelen yedi yerine dört çeyrekte toparlanabileceğini savundu.
Beth Ann Bovino, ABD’nin yıllar içinde geliştikçe altyapısının yenilenmeye daha çok ihtiyaç duyar hale geldiğini vurgulayarak; “yollar, köprüler, elektrik şebekesi ve hatta halk sağlığı altyapısı büyük ölçüde ihmal edildi” dedi. Çok ihtiyaç duyulan altyapı yatırımını yapmanın ABD ekonomisine ihtiyaç duyduğu desteği vereceğini belirten ekonomist; şu ifadeleri kullandı:
“Aslında, 10 yıllık bir süre boyunca kamu altyapısındaki harcamalarda 2.1 trilyon dolarlık bir artış 2.7’lik bir getiri sağlayacaktır, bu da harcanan her doların ABD ekonomisine 2.70 dolar geri getireceği anlamına geliyor.”
Bu yatırımın, ABD’de altyapıya son kez yoğun yatırımın yapıldığı 20. yüzyıl ortalarında görülen seviyelere yakın olacağını ekledi. Aytiyeten altyapı harcamalarının Amerikan ekonomisini güçlendirirken gelecekteki salgınlara karşı mücadele yeteneği geliştirebileceğini de ekledi.