
Almanya Maliye Bakanı Olaf Scholz, son döneme damgasını vuran teknoloji şirketlerine vergi konusundaki açıklamalarıyla dikkat çekti. Dijital vergilerin planı bile büyük tartışma yaratmıştı ki AB’nin vergi konusundaki yeni anlaşmazlığı kontrolden çıkmaya başlamıştı.
İşte bu noktada Almanya Maliye Bakanı Olaf Scholz, teknoloji şirketlerinin vergide adil paylarını ödemediklerini ve soruna küresel bir yaklaşım bulma zamanının geldiğini söyledi. “Teknoloji şirketleriyle ilgili en büyük endişem, hiçbir yerde vergi ödeme eğiliminde olmamaları” diyen Scholz, böylece GAFA olarak da bilinen şirketler grubuna karşı yapılan eleştirilere katıldı.
Sonuçta, Google, Amazon, Facebook ve Apple (GAFA) Avrupa’da yeteri kadar vergi ödemedikleri için yoğun eleştiri altındaydı.En büyük tartışma noktalarından biri de teknoloji firmalarının online reklamcılık gibi pek çok faaliyetinin aslında vergilendirilmediği yönündeydi. Fransa da bu konunun üzerinde durduğu ve Avrupa Birliği’ne sunduğu paketinde dünya genelinde 750 milyon eurodan fazla kazanan teknoloji şirketlerinin gelirleri üzerinden yüzde 3’lük vergi getirilmesini önermişti. Ancak hareket ABD’nin öfkesini çekmiş ve bu hamlenin Amerikan şirketlerine zarar verebileceği söylenmişti.
Avrupa Komisyonu Üyesi Pierre Moscovici; “ABD’nin kendi vergi sorunlarına karar verme kabiliyetlerine itiraz etmiyoruz ve onlar da kendi ulusal ve Avrupalı egemenliğimize saygı duymalılar.” diyerek eleştirileri yanıtlamıştı. Bu arada İngiltere de yılda en az 500 milyon sterlin gelir elde eden teknoloji firmaları için yüzde 2 dijital hizmet vergisi önermişti. Kısacası, teknoloji devlerinin daha çok vergilendirilmesi için çağrılar ve öneriler artmıştı. Ancak AB’deki her ülke ya da her yetkili aynı fikirde değildi.
Örneğin AB’nin Rekabetten Sorumlu Üyesi Margrethe Vestager, AB’nin uluslararası bir yaklaşımı beklemek yerine AB çapında dijital bir vergi ile ilerlememesinin büyük bir risk olduğunu vurgulamıştı. Sonrasında ise yetersiz bir küresel uzlaşma yoksa Avrupa’nın böyle bir öneri üzerinde liderlik etmesi gerektiğini savunmuştu.
Almanya Maliye Bakanı ise dijital çağla eşleşecek vergi reformları konusunda anlaşmaya ulaşmanın küresel bir sorun olmaya devam edeceğini belirterek şöyle dedi: “Bu konuda küresel bir anlaşma bulmalıyız, bu çok yardımcı olacaktır.” Ayriyeten ABD’de ortak bir yaklaşımın alınmaya başladığını vurgulayarak Amerika’nın düşük vergi alanlarındaki faaliyet gösteren çokuluslu şirketlere asgari vergi oranı uygulama çabalarına işaret etti.