
Almanya’da koronavirüs vakaları Haziran ayının ortasında artarak ikinci dalga endişesini doğursa da son günlerde yeniden düşüşe geçmiş durumda. Son üç günlük tabloya baktığımızda 3 Temmuz’da 283, 4 Temmuz’da 418 ve 5 Temmuz’da 140 yeni vaka rapor edildi.
Toplam vaka sayısının 197 bin 558 olduğu ülkede, şu ana kadar virüsten dolayı 9.086 insan hayatını kaybetti. Almanya Şansölyesi Angela Merkel, geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamada virüsün yarattığı tehlikenin hala devam ettiğini söyledi.
Halkı durumu ciddiye almaları konusunda uyaran Merkel, her ne kadar krizi en iyi şekilde yönetmeye çalışsalar da bunun risklerin önlendiği anlamına gelmemesi gerektiğinin altını çizdi.
Ifo araştırmacısı Stefan Sauer, virüsün Alman şirketleri üzerindeki etkisine değindi.
Yaşanan sağlık krizi nedeniyle Alman şirketlerinin %21’inin yani yaklaşık beşte birinin olumsuz etkileneceğini söyleyen Sauer, çoğunun ayakta kalmada zorluk çekeceğini düşünüyor. Önümüzdeki aylarda bir iflas dalgası bekleyen analist tüm sektörler arasında en fazla etkilenecek grubun hizmet sektörü olduğunu belirtti.
Hizmet sektöründe faaliyet gösteren Alman şirketlerinin %27’sinin, ticarettekilerin %18’inin, sanayidekilerin %17’sinin ve inşaat alanındaki şirketlerin %2’sinin etkileneceğini aktardı. Güvensizlik seviyesi açısından bakıldığında en yüksek şekilde etkilenen grubun %85 ile seyahat acenteleri ve tur operatörleri olduğu ortaya çıktı.
Ifo Enstitüsü araştırma sonuçlarına göre restoranlar için güvensizlik seviyesi %67 olarak belirlendi. Sanat ve eğlence sektöründe çalışanların %55’i, film sektöründekilerin %48’i ve su taşımacılığı alanındakilerin %50’si işlerini kaybetme tehlikesiyle karşı karşıya.
Sauer yaptığı değerlendirmede toptancıların çok fazla etkilenmediğini söylerken, ticaret ve perakendecilerin %21’inin de önümüzdeki aylarda ayakta durabilme açısından zorlanacağını aktardı. Gelecek aylar için belirsizlik gören şirketler endüstride %53, tekstilde %38, basım endüstrisinde %28, deride %27 ve otomotiv üreticilerinde %26 olarak belirlendi.
Öte yandan Alman Ekonomi Bakanı Peter Altmaier, Ekim ayından itibaren toparlanmanın başlayacağını düşünüyor.
Almanya gayrisafi yurt içi hasılası ilk çeyrekte %2,2 ile piyasa beklentisine paralel daralma gerçekleştirmişti. Ekonomi Bakanı Altmaier, dün yaptığı açıklamada gerilemenin durduğunu ve Ekim’den itibaren tekrar büyümeye geçileceğini söyledi.
Bu yıl için %6 küçülme bekleyen bakan, 2021’de %5 büyüme öngörüyor. 2022 yılına kadar istihdamdaki kaybın telafi edilip, krizden önceki seviyeye döneceğini aktardı.
Alman Maliye Bakanı Olaf Scholz ise son dönemde çıkan şirket sahtekarlık olayına ilişkin açıklamada bulundu. Almanya’nın finans piyasalarının gözlemcilik konusuna daha fazla ağırlık vermeyi planladığını dile getirdi. Söz konusu açıklama ödemeler şirketi Wirecard’da yaşanan 2,14 milyar dolarlık kaybın ardından geldi.
Scholz, “Bir şirketin bankacılık bölümüne sahip olup olmadığına bakılmaksızın BaFin’e finansal raporlar üzerinde daha fazla kontrol hakkı vermek istiyorum.” ifadesini kullandı.