
IHS Markit tarafından yapılan açıklamaya göre Almanya PMI, COVID-19 kısıtlamalarının sıkılaşması nedeniyle Kasım ayında beş ayın en düşük seviyesine geriledi. Ancak ekonomi imalatla canlı kalmaya devam etti.
Flash PMI verileri koronavirüse yönelik kısıtlama önlemlerinin Kasım ayında Almanya genelinde hizmet faaliyetlerinde hızlı bir düşüşe yol açtığını ancak ülkenin imalat sektörünün, genel ekonomik aktiviteyi desteklemeye yardımcı olarak güçlü bir büyüme sergilemeye devam ettiğini gösterdi.
Buna göre gösterge Flash Almanya Bileşik İmalat Endeksi Kasım ayında beş ayın en düşük seviyesine geriledi. Endeks Ekim ayındaki 55’den 52’ye inerken hizmetler iş etkinliği (endeks 46,2) Kasım’da üst üste ikinci ay için daraldı.
Düşüş, ağırlama ve eğlence endüstrisindeki kapalı alanların ortasında Mayıs ayından bu yana görülen en hızlı düşüş hızını kaydetti.
Bu arada 65,1’lik Ekim zirvesinden aşağıda olsa da imalat çıktı endeksi 62,7’de kaldı. Üretim ve hizmetler arasındaki karşıtlık, yeni işlere de yayılırken hizmet sağlayıcılar yeni iş akışlarında belirgin bir düşüş kaydetti. Buna karşılık, imalat sipariş defterleri son toparlanmasını genişletti. Genel olarak özel sektör yeni işleri marjinal bir şekilde ve beş aydır en düşük oranda arttı.
Flash veriler, önümüzdeki yıl firmaların üretim beklentilerinde geniş tabanlı bir artışa işaret etti. Özellikle etkili bir aşının önümüzdeki 12 ay içinde daha normal çalışma koşulları sağlayacağına dair artan umutlarla canlanan iş güveni, Mart 2018’den bu yana en yüksek seviyesine ulaştı. Servis sağlayıcılar, Ekim ayından bu yana en dikkat çekici iyileşmeyi kaydederken genel olarak görünüm konusunda en iyimser olan üreticilerdi.
Flash PMI verileri hakkında yorum yapan IHS Markit Direktörü Phil Smith şunları söyledi:
“Beklendiği gibi, Kasım ayında COVID-19’un yayılmasıyla mücadele için yeni kilitleme önlemlerinin getirilmesi, hizmet sektörünün Mayıs ayından bu yana en kötü performansını yaşadığını gösteren PMI verileri ile Alman ekonomik faaliyeti üzerinde yıkıcı bir etki yaptı. Ancak imalat sektörünün gösterdiği dayanıklılık, son çeyrekteki herhangi bir gerilemenin yılın ilk yarısında görülenden çok daha sığ olacağının beklendiği görüşümüzü desteklemektedir.”