
Gelişmeler ABD ile Çin’in bir ticaret anlaşmasına yaklaştıklarını gösterirken, birçok uzman Washington’un daha sonra Avrupa Birliği ile gerginliği artıracağını tahmin ediyor. Bu endişeler ABD ile bazı Avrupa müttefiklerinin son zamanlarda Huawei’in 5G altyapısındaki rolü gibi konularda yaşadıkları anlaşmazlıklar üzerine geldi.
Sonuçta ABD Avrupa müttefiklerine teknolojiyi yasaklama çağrısı yapsa da İngiltere ve Almanya dahil birçok ülke bu çağrıyı dinlememişlerdi. Ayrıca iki dev arasında halihazırda masaya yatırılmayı bekleyen tartışmalı konuların olduğu da biliniyordu. İşte bu noktada, ABD’nin eski Avrupa Birliği Büyükelçisi Anthony Gardner’ın yorumları dikkat çekti.
Şubat 2014 ile Ocak 2017 arasında ABD’nin AB Büyükelçisi olan Anthony Gardner, Trump yönetiminin bu tür farklılıklar nedeniyle Avrupa ürünlerine ek tarifeler uygulamasının hata olacağını söyledi.“Washington’ın alacağı pozisyon buysa bu bir hata olur, bu bir hatadır” diyen Gardner, Credit Suisse’nin Singapur‘daki bir konferansındaki konuşmasına şöyle devam etti: “Temel sebep, ortak kaygılarımıza baktığımızda yani ABD ile Avrupa’nın Çin’le ilgili endişelerini göz önüne aldığımızda, muhtemele yüzde 90’ında hemfikir oluyoruz.”
Nihayetinde Trump’ın Avrupa müttefiklerine Huawei’e izin vermemeleri konusunda baskı yaptığı ve onları şirketin ekipmanının Çin hükümeti tarafından casuslukla kullanılabileceğini söyleyerek uyardı söyleniyordu. Ancak Avrupa ülkeleri, gerekli incelemeleri yaparak Huawei’e 5G inşasında izin verebileceklerini bildiriyorlardı.
Öte yandan, Trump Huawei gerilimine ek olarak AB’nin acımasız bir ticaret ortağı olduğunu ve bloğun Airbus sübvansiyonlarının ABD’yi incittiğini dile getirdi. Burada Anthony Gardner, Trump yönetimindeki ABD’nin AB’yi düşman olarak görmeyi seçtiğinden dolayı üzüldüğünü aktardı. İki ekonominin, özellikle de Çin’in ticaret uygulamalarıyla ilgili endişeleri çözme konusunda daha fazla birlikte çalışması gerektiğini söyledi.
Hem ABD’nin hem de AB’nin Pekin’in bazı uygulamaları geri alması gerektiği konusunda hemfikir olduğunu vurgulayan Gardner, örnek konuları da teknoloji transferi ve denizaşırı şirketlere piyasaya erişimde kısıtlamalar olarak gösterdi. “Çin’le ilgili sorunların yüzde 90’ında hemfikiriz. Yapmamız gereken şey, AB ile daha fazla çalışmak, AB’yi tarifelerle tehdit etmek değil” dedi.