
ABD’nin Çalışma Bakanlığı tarafından açıklanan Ocak ayı tarım dışı istihdam raporu, ülkenin işgücü piyasasına dair önemli sinyaller verdi.
Açıklanan verilere göre, yılın ilk ayında 49 bin artan tarım dışı istihdam, güçlü bir iyileşmeye işaret etmedi.
Ülkede işsizlik oranı Ocak’ta %6,7’lik beklentilere rağmen 0,4 puan düşüşle %6,3’e geriledi. Bugün açıklanan veriler de gösterdi ki ülkenin istihdamında kayda değer bir değişim gözlenmedi.
Açıklanan raporda, Ocak 2019 – Ocak 2021 dönemine ait mevsimsellikten arındırılmış işsizlik ve yine aynı döneme ait mevsimsellikten arındırılmış tarım dışı maaş bordrosu istihdamı grafikleri yer aldı.
Ortalama saatlik kazançlar ise Ocak’ta önceki ay olan Aralık’a kıyasla %0,2 arttı ve bu da %0,3’lük beklentileri karşılamadı. Yalnızca ortalama saatlik kazançların yıllık bazdaki değişimi %5,4 artarak beklentileri aştı.
Verilere göre Ocak’ta kamu ve özel sektörde; eğitim, eğlence ve ağırlama, perakende ticaret, sağlık hizmetleri, nakliye ve depolama gibi alanlardan önemli iş kazançları sağlandı.
Ülkede 5 haftadan kısa süreli işsiz kalanların sayısı ise Ocak’ta azalarak 2,3 milyon oldu. 27 hafta ve daha uzun süredir işsiz kalanların sayısı ise 4 milyon olurken, bunda kayda değer bir değişim olmadı.
Ocak’taki iş kazançları, profesyonel hizmetler (97 bin) ve yerel yönetim eğitimde (49 bin) yoğunlaştı. Toptan ticaret 14 bin ve madencilik sektörü 9 bin artış kaydetti. Perakende ise 38 bin işçi kaybetti.
Aralık’ta 140 bin düşüş olarak belirlenen tarım dışı istihdam da revize edilerek 227 bin olarak açıklandı.
Ülkede koronavirüs vakalarının yarattığı olumsuzluklar, hemen her sektörü ciddi derecede etkileyerek milyonlarca insanın işini kaybetmesine sebep olmuştu.
Ülkede pandeminin finansal anlamdaki etkileri devam ederken, bu etkileri kontrol altına alma çabalarının da çok sonuç vermediğine şahit olundu. Aralık’ta otelcilik ile restoran – bar sektörleri önemli iş kayıpları vermişti.
Neticede Ocak’ta analistlerin beklentileri, tarım dışı istihdamda daha fazla artış olacağı yönündeydi. Ayrıca dün açıklanan işsizlik maaşı başvurularının da son 2 ayın en düşük seviyesinde gelmesiyle işgücünde toparlanma umutları oluşmuştu. Bunun yanında önemli göstergelerden biri olan Ocak ayı ADP özel sektör istihdamı da iyimserdi.
Öte yandan aşı çalışmaları, Amerikan ekonomisinin 2021’in ikinci yarısında toparlanmaya girebileceği yönündeki beklentileri güçlendirdi. Fakat buna rağmen kısa vadede zorlu bir süreç geçirileceği düşünülüyor.