
Covid-19 salgını tüm dünyada hız kesmeden yayılmaya devam ediyor. 4 Ağustos 2020 itibarıyla toplam vaka sayısı 18 milyon 447 bin, hayatını kaybedenlerin sayısı 697 bin 245’e ulaştı. 22 Ocak’tan bu yana rapor edilen verilere göre en yüksek günlük vaka sayısı 289 bin 604 ile 24 Temmuz’da kaydedildi.
Ağustos ayına girdiğimiz şu günlerde de vakaların yine rekor seviyelerde seyrettiğini görmekteyiz. Dünya genelindeki toplam vakaların dörtte birinden fazlasını sadece Amerika Birleşik Devletleri oluştururken onu Brezilya, Hindistan, Rusya, Güney Afrika, Meksika ve Peru gibi ülkeler izliyor.
Yaşanan sağlık krizi ekonomi üzerinde de derin yaralar açarken, işletmelerin ayakta kalabilmesi için daha fazla mali teşvike ihtiyaç olduğu belirtiliyor.
ABD, 5 milyona yaklaşan vakayla dünyada salgının merkez üssü olmaya devam ediyor.
Bugüne kadar 2,5 milyon insanın sağlığına kavuştuğu ülkede, koronavirüs vakaları halen kaygı verici düzeyde. Genel tabloya baktığımızda en yüksek günlük vaka 78 bin 402’yle 24 Temmuz’da bildirildi. Salgının merkez üssü 522 bin vaka ile Kaliforniya olurken, onu 491 binle Florida ve 461 binle Teksas izledi.
Geçen hafta ABD gayrisafi yurt içi hasılası açıklandı. Yılın ikinci çeyreğinde ülke ekonomisi %32,9 ile tarihin en keskin daralmasını gerçekleştirdi.
Coronavirüsle mücadele kapsamında alınan tedbirler ve getirilen kısıtlamalar, ABD ekonomisini 2020’nin ilk çeyreğinde %5 küçültmüştü. İkinci çeyrek için beklenti ise %34’ten fazla daralma olması yönündeydi.

FED geçen hafta düzenlenen Temmuz toplantısında politika faiz oranında değişikliğe gitmedi ve ekonomiye yeniden güven oluşana kadar faizleri düşük tutmaya devam edeceklerini söyledi.
Chicago FED Başkanı Charles Evans, uygulanan maliye politikasının güçlü bir toparlanma, iyi bir ekonomik gelecek ve düşüş işsizlik temelleri üzerine olduğunu söyledi.
Richmond FED Başkanı Thomas Barkin, işletmelere verilen desteklerin hızlı bir şekilde çekilmesinin kötü sonuçları olacağını söyledi. ING Asya Pasifik’in baş ekonomisti ve araştırma başkanı olan Rob Carnell de geçtiğimiz günlerde yaptığı değerlendirmede benzer açıklamalarda bulunmuştu.
4 ay önce ilk yardım paketi açıklandığında tablonun bu kadar kötü olmadığını ancak gelinen nokta itibarıyla daha fazla mali destek paketinin açıklanması gerektiğinin altını çizdi.
Media briefing on #COVID19 with @DrTedros https://t.co/BjKIz7lEmD
— World Health Organization (WHO) (@WHO) August 3, 2020
Bu arada Dünya Sağlık Örgütü Genel Müdürü Tedros Adhanom Ghebreyesus, düzenlenen basın toplantısında aşıya dair umut içermeyen açıklamalarda bulundu. Dr. Tedros, Covid-19 aşısının hiçbir zaman bulunamayabileceğini söyledi.
Tedros açıklamasında; “Birden fazla aşı çalışması şu anda klinik testlerdeki üçüncü aşamaya geçmiş durumda. Hepimiz, enfeksiyonları önleyecek birden fazla aşıya sahip olmayı umuyoruz. Ancak sihirli bir anahtar henüz bulunmuş değil, belki de hiçbir zaman bulunmayacak.” sözlerine yer verdi.