
Haberin detaylarına geçmeden önce Seabin hakkında bilgi sahibi olmayanlar için yüzen çöp kovasından kısaca bahsedelim. Evet, Seabib’in denizleri ve okyanusları kirlilikten kurtarmayı amaçlayan iki arkadaşın projesi olduğunu söyleyerek başlayalım. Daha temiz denizler amacıyla yola çıkan iki arkadaş, çalışmalarının sonucunda yüzen çöp kovası fikrini bulmuşlar.
Çünkü halihazırdaki deniz temizleme botlarının hem çok pahalı hem de gereksiz yere zaman aldığını düşünüyorlarmış. İşte bu nedenlerle, Seabin’i yaratmışlar. Ve 2016 yılında başlattıkları Indiegogo kampanyalarıyla, bugüne kadar yaklaşık 270.000 dolar toplamayı başarmışlar. Geçtiğimiz günlerde de ilk Seabin’lerini denize kurarak ilk hedeflerine ulaştılar.
Alt kısmından karaya bağlanan Seabin, suyun içinde duruyor ve bir pompayla sağlanan sirkülasyon sayesinde çöpler kovanın içine giriyor.

Deniz canlılarına hiçbir şekilde zarar vermeyen Seabin, denizin üzerindeki plastikler, bardaklar, kağıtlar ve yağ gibi kirlilik yaratan unsurları topluyor. Üstelik birkaç milimetre büyüklüğünde çöpler bile Seabin’den kurtulamıyor.
Günde 1.5 kilo kadar çöp toplayabilen, bunun da 20.000 plastik şişeye tekabül ettiğini söyleyen Seabin’in yaratıcıları, yüzen çöp kovalarının ülke çapında kullanılmasını amaçlıyor.39 yaşındaki Ceglinski, çöp kovasından en çok sigara izmariti, plastik ve yiyecek paketi çıktığını söylüyor. Normal bir limanın kirlilikten kurtulması içinse 4 Seabin’ e ihtiyaç duyulacağını belirtiyor. Ayrıca ikili Fransa’nın Lyon kentindeki bir fabrikada her ay 360 adet Seabin üretmeyi planladıklarını ifade ediyor.
Sonuçta ilk Seabin’i Portsmouth Limanı’na kuran Avustralyalı arkadaşlar, Kasım ayında satışa sunacakları çöp kovalarının temiz denizler için gerekli olduğunu vurguluyor.Kaldı ki 3.000 euro olan fiyatı da amacına kıyasla pek pahalı görünmüyor. Limanların, sahillerin ve ya kulüplerinin deniz temizliğine başlamak için en uygun yerler olduğunu belirten ikili, bunun için çalışmalarına devam ediyor.
Yeri gelmişken bu ayın başında Manchester’da yapılan bir konferansta konuşan Michael Gove’un, alışveriş yaptığı yere plastik, metal ya da cam şişesini geri götürenlere 6 pounda kadar ödeme yapılabileceğini duyurduğunu belirtelim. Ayrıca benzer uygulamaların olduğu Avustralya ve Danimarka’da 10 şişeden 9’unun geri dönüştürüldüğünü ekleyelim. Öte yandan, İngiltere’de şişelerin yalnızca yarısı geri dönüşüme yollanıyor. Ülkemizdeki geri dönüşüm çalışmaları ise hepimizin malumu!