Paratic Haber: Ekonomi, Finans RSS Interactive

GAPTAEM Tarafından Geliştirilen Yeni Arpa Çeşidi “Ayhan” Yüksek Verim Garantisi Verdi

GAPTAEM, Şanlıurfa’da bir süredir yerli tohumların ıslahı için çalışmalar sürdürüyor. Bu kapsamda geliştirilen ve yeni bir arpa çeşidi olan “Ayhan”dan iyi bir verim sağlandı. Detaylar aşağıda;
GAPTAEM Tarafından Geliştirilen Yeni Arpa Çeşidi “Ayhan” Yüksek Verim Garantisi Verdi
YAYINLANMA ZAMANI
SON GÜNCELLEME
Yorum

Şanlıurfa, Türkiye’nin tarım kenti olarak biliniyor ve kentte Güneydoğu Anadolu Projesi Tarımsal Araştırma Enstitüsü (GAPTAEM) mühendisleri tarafından yerli tohumların ıslahı konusunda çalışmalar yapılıyor.

Türkiye’nin önemli tarım merkezlerinden biri olan Şanlıurfa’da yetiştirilen ve yeni bir tür olan Ayhan isimli arpa, zorlu yetiştirme şartlarına sağladığı uyum ve yüksek verimliliğiyle dikkat çekiyor.

GAPTAEM mühendisleri, 2010 yılından bu yana “GAP Bölgesi Arpa Islah Araştırmaları” kapsamında maltlık yerli tohum geliştirmeye çalışıyor.

GAP Bölgesi Arpa Islah Araştırmaları Kapsamında Maltlık Yerli Tohum GeliştiriliyorMühendisler ayrıca 9 yıllık bir çaba sonunda bölgenin en zorlu şartlarına dahi uyum sağlayabilen, diğer türlere göre hastalıklara daha dayanıklı ve verimli yeni bir arpa çeşidi geliştirdi. Ayhan adı verilen bu yeni arpa çeşidi, Tarım ve Orman Bakanlığı Tohumluk Tescil Sertifikasyon Müdürlüğü tarafından tescillendi.

Öte yandan GAPTAEM Müdürü İbrahim Halil Çetiner, bölgenin iklim koşullarıyla uyum sağlayan, hastalıklara karşı dayanıklı, verimli ve kaliteli yerli tohumlar geliştirme çalışmalarını aralıksız devam ettirdiklerini belirtti.

Yürütülen çalışmalar kapsamında yeni bir yerli arpa çeşidi geliştirdiklerini açıklayan Çetiner, “Maltlık bir arpa olan ‘Ayhan’, verim garantisi ve kalitesiyle birçok tohumu geride bırakacak yeni bir çeşit olarak ön plana çıkıyor. Umuyoruz ki bu arpa çeşidimiz de bölgemizin üretim deseni içerisinde yerini alacak, yerli ve milli tohum olarak sonraki nesillere miras olarak kalacaktır.” dedi.

Çetiner, geliştirilen yeni türler sayesinde Türkiye’de yabancı menşeli tohumların yerini yerli ve milli tohumların aldığını ifade etti.

GAPTAEM Müdürü İbrahim Halil ÇetinerAçıklamasını sürdüren Çetiner, yeni tohum türlerinin verimleriyle ülke ekonomisine önemli ölçüde katkı sağlayacağının altını çizdi. Diğer taraftan arpa çeşidini geliştiren yüksek ziraat mühendisi Ali İlkhan da Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde çiftçilerin zaman zaman tohum bulmakta zorlandığını açıkladı.

İlkhan, yerli ve kaliteli tohum açığını kapatmaya yönelik çalışmalar yürüttüklerini belirtirken, “Yaklaşık 10 yıldan bu yana devam eden ıslah çalışmaları sonucunda ilk arpa çeşidimizi tescil ettik. ‘Ayhan’ ismiyle tescilini yaptığımız bu arpa, hem malt sanayisi için istenilen değerlere hem de hayvan yemi için değerlendirilebilecek kalite değerlerine sahip bir çeşit. Sulu ve kuru tarımda verimiyle mevcut bütün arpa çeşitlerini geride bıraktı.” şeklinde açıklama yaptı.

İlkhan açıklaması sırasında Türkiye’deki maltlık üretimin toplam arpa üretiminin %6-7’sini oluşturduğunu açıkladı.

Türkiye'deki Maltlık Üretim Toplam Arpa Üretiminin %6-7'sini OluşturuyorKonuyla ilgili açıklamalarını sürdüren İlkhan, son yıllarda maltlık arpa üretiminin iç piyasanın ihtiyacını karşılayamadığını ve bir kısmının ithal edildiğini belirtti. Bu sebeple maltlık arpa üretimine uygun, yeni kaliteli arpa türlerinin geliştirilmesi ve yaygınlaştırılmasının zorunlu hale geldiğini ifade etti.

“Geliştirdiğimiz yerli ve milli maltlık arpa çeşidi ‘Ayhan’, yüksek maltlık kalitesi, kuru tarımda 500, sulu tarımda 900 kilograma kadar ulaşan verimiyle mevcut yerli ve yabancı çeşitlerden yüzde 15-20 daha yüksek verime sahip.” şeklinde konuşarak Ayhan’ın Türkiye’nin maltlık arpa eksikliğini büyük ölçüde kapatarak bu üründe ithalatın önüne geçileceğini bildirdi. Bununla birlikte maltlık arpanın pazarda yemlik arpaya göre daha yüksek fiyat bulduğunu bildiren İlkhan, bu sayede üreticinin gelirine önemli ölçüde katkı sağlanacağını ifade etti.

Size daha iyi hizmet verebilmek için Yasal Mevzuat çerçevesinde, veri politikalarımızda belirtilen amaçlarla sınırlı olmak üzere çerezler (cookies) kullanıyoruz. Detaylı bilgi ve izin iptali ile ilgili olarak Gizlilik Politikamızı inceleyebilirsiniz.

Ayrıntılar
Sponsorlu | 2024/1Ç Kar/Zarar 34.76%/65.24%
Piyasalar yükselişte veya düşüşte olabilir.
Fiyat beklentini iki yönlü değerlendir.