
Uluslararası Enerji Ajansı, kömür tüketiminin iki yıl süren düşüşten sonra genişlediğini ancak madencilerin ağır bir başka büyüme dönemi için destek vermesi gerektiğini söyledi. Son yıllık raporunda IEA, küresel kömür talebinin önümüzdeki 5 yıl içinde 2017 ile 2023 yılları arasında yalnızca yüzde 1’in üzerinde oynayacağını, yani genel olarak sabit kalacağını öngördü. Kömürün son yıllardaki durgunluğunun nedeni ise Hindistan ve diğer gelişen ekonomilerin elektrik enerjisi üretimini hızla artırmak için kömüre yönelirken gelişmiş ülkelerin fosil yakıtlardan vazgeçmesi olarak belirtildi.
Enerji politikaları konusunda ülkelere tavsiyelerde bulunan Paris merkezli Uluslararası Enerji Ajansı; “sayıları giderek artan birçok ülkede kömür yakıtlı üretimin ortadan kaldırılması önemli bir iklim politikası hedefidir, diğerlerinde ise kömür bol ve sürdürülebilir bir elektrik kaynağı olarak kalmaya devam etmektedir” dedi.
IEA’nın tahminleri, dünyanın iklim değişikliğinden kaynaklanan feci etkilerin önlenmesine yönelik taahhütlerin yetersiz kaldığına dair bir dizi raporun üzerine geldi.Sonuçta; çelik üretimi gibi endüstriyel amaçlar ve elektrik gücü için kömür yakılması, küresel ısınmaya büyük katkıda bulunuyordu. Raporda Uluslararası Enerji Ajansı İcra Direktörü Fatih Birol; “Fosil yakıtlar uzun bir süre bizimle olacak. Bu yüzden, aynı zamanda dünyanın dört bir yanındaki insanların daha fazla enerjiye erişebilmesini sağlarken uzun vadeli iklim hedeflerimizle başa çıkmanın ve hava kirliliğinin acil sağlık etkilerini ele almanın tek yolu güçlü politikaları yenilikçi teknolojilerle birleştiren bir yaklaşımı gerektirecektir” ifadelerini kullandı.
Bu seviyede kömürün dünya enerjisinin yüzde 25’ini karşılayacağı, oranın günümüzde yüzde 27 olduğu bilgileri verildi. Ve IEA; ucuz, temiz yanan doğal gaz ve yenilenebilir enerji kaynaklarının kömürün küresel enerji karışımı içindeki payını azaltmaya devam ettiğini dile getirdi. Dünyanın en büyük kömür pazarı olan Çin’de düşen tüketimin, önümüzdeki yıllarda yakıt için önemli bir rüzgar olacağı öne sürüldü. Keza ajansın tahminlerine göre ülkenin kömür tüketimi 2023 yılına kadar her yıl düşüş gösterecekti.
2020’ya kadar IEA, Çin’deki kömür yakıtlı enerji üretiminde büyümenin zirveye ulaşmasını bekliyordu. Bu arada Uluslararası Enerji Ajansı; Hindistan’ın iştahının 2023 yılına kadar yıllık yüzde 4 oranında artacağını, bunun son 10 yıldaki yüzde 6’lık ortalamadan düşük olduğunu kaydetti. Öte yandan Hindistan’ın kömür iştahının 2023 yılına kadar 150 milyon ton kömür eşdeğeri kadar artacağı bunun da kıtanın tüketimdeki en büyük mutlak büyümeyi ifade edeceği aktarıldı.
Zira IEA’nın tahminlerine göre, bölgedeki büyümenin 2023 yılına kadar yüzde 5.7 oranında artacağı öngörüldü. Gelişmiş ekonomiler kömür santrallerini doğalgaz ve yenilenebilir enerjiyle değiştirirken Amerika Birleşik Devletleri ve Avrupa’da kömür ekonomisinin her yıl yüzde 2’den fazla düşüşe geçeceği bildirildi.
IEA, kömür ticaretinin 2018 yılında genişlemesini beklese de gelecek yıllarda daha da düşeceğini tahmin etti. İlaveten, yüksek fiyatların yeni maden yatırımlarına yol açmayacağı yönünde görüş bildiren IEA, bunun büyük ölçüde iklim değişikliğiyle mücadeleden ve son düşüşün büyük madencileri iflasa sürüklemesinden kaynaklandığını kaydetti.