
Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) tarafından yapılan araştırmaya göre Türkiye’de yılda ortalama 26 milyon ton gıda israf ediliyor. Kasım ayında yapılan açıklamada sadece tarım ürünlerindeki israf boyutunun dünya genelinde 1,5 milyar tondan fazla, ekonomik değerinin ise 400 milyar dolar olduğu bildirilmişti.
FAO Uluslararası Gıda İsrafı ve Politikaları Uzmanı Camelia Bucatariu, Gıda Kaybı Endeksi sonuçlarına göre dünyanın tamamında, tarladan tüketiciye ulaşma aşamasında, tarım ürünlerinin %13,8’inin israfa uğradığını söyledi. Türkiye’de israf edilen gıdaların en başında meyve sebzeler yer alırken, satın alınan ürünlerin %23’ü daha dokunulmadan direkt atılıyor.
Türkiye’de yılda ortalama 26 milyon ton gıda çöpe giderken, bunun büyük kısmını meyve ve sebzeler oluşturuyor.Camelia Bucatariu, 2011 yılında başlattıkları Save Good (Gıdayı Koru) girişimiyle; dünya genelinde gıda israfını önlemek amacıyla çeşitli sivil toplum kuruluşları, gıda endüstrileri, araştırmacılar ve politika yapıcılar ile iletişim halinde olduklarını anlattı.
Söz konusu girişimin gıda israfını her açıdan değerlendirdiğini belirten uzman, hedef doğrultusunda kamu, özel sektör ve sivil toplum kuruluşlarına her türlü desteği verdiklerini açıkladı.
Yine aynı amaç kapsamında farkındalığı artırmak için çocuklara eğitim paketi sunduklarını belirtti. Bu yıl ilk defa gıda kaybı endeksinin küresel tahmininin paylaşıldığını söyleyen Bucatariu, dünya genelinde tarladan tüketiciye ulaşıncaya kadar gıdaların %13,8’inin kaybedildiğinde söyledi.
Türkiye’de tarlada üretilen meyve ve sebzelerin %53’ünün tüketiciye ulaşıncaya kadar israf edildiğini söyleyen uzman ,yıllık ortalama gıda israfının 26 milyon ton olduğunu açıkladı. Bu miktarları azaltmak amacıyla 2020 planları kapsamında Türkiye’nin Ulusal Gıda Kaybı ve İsrafının Önlenmesi, Azaltılması ve İzlenmesi Stratejisi için destek verdiklerini aktardı.
Hane halkının çöpe en çok attığı yiyeceklerin başında %42 ile meyve ve sebzeler yer alırken, onu süt ve süt ürünleri izliyor.Türkiye’de gıda israfının artık ciddi bir boyuta ulaşarak gündemde daha çok yer edindiğini söyleyen Bucatariu, bunun önemli sebeplerinden birisinin ise turistler olduğunu belirtti. Hem turistlerin hem de ülke vatandaşlarının gıda israfına karşı farkındalığının artırılması gerektiğine dikkat çekti.
Yapılan araştırmaya göre Türkiye’de satın alınan gıdaların %23’ünün hiç tüketilmeden çöpe gittiğini belirtti. Tüketicilerin %5,4 lük kısmının yemeklerinden kalan artıkları attıklarını belirten uzman, sadece %31’lik kısmının önceden hazırlanmış bir liste ile alışveriş yaptığını söyledi. Plansız alışverişin israfa neden olan en büyük faktör olduğuna dikkat çeken Bucatariu, bu nedenle alışveriş yapmadan evvel bir liste hazırlamanın çok önemli olduğunu dile getirdi.