Yenilenebilir Enerji Kaynakları Destekleme Mekanizması (YEKDEM) sistemi altında enerji üreten santraller, ürettiği elektriği 10 yıl süreli uzun vadeli bir kontratla, dolar karşılığı devlete satabiliyor. Bu sistem çok yüksek tutarda yatırım gerektiren santrallere kredi bularak, uzun vadeli getiri garantisi veriyor.
Fakat 2020 yılından sonra devreye alınacak santralleri kapsamıyor. Bu yıl borçlarını azaltmayı hedefleyen Turcas Petrol ise YEKDEM sisteminin tam olarak detaylarının netleşmesi ve 2020 yılı sonrası için akıbetinin belli olması halinde, yeni bir jeotermal yatırımı konusunu ele alabileceklerini bildirdi.
Turcas Petrol CEO’su Batu Aksoy, hükümetin 2020 yılı sonrasında YEKDEM stratejisini açıklamasını beklediklerini söyledi.Eğer bir yatırım yapılacaksa öncelikleri arasında jeotermal enerji santralleri olduğunu belirten Aksoy, öngörülebilirlik açısından YEKDEM hakkında hükümetten bir açıklama beklediklerini aktardı. YEKDEM yerine benzer bir finansman kaynağı sistemi gelip gelmeyeceğini de bilmedikleri için beklemede kaldıklarını ifade etti.
Şirket olarak ana faaliyet alanlarının madeni yağ ve akaryakıt dağıtımı ile jeotermal ve doğal gaz santrallerinden elektrik üretmek olduğunu, şu anda da 8 MW kurulu güçte jeotermal enerji santraline sahip olduklarını anlattı.
2018 yılında yaşanan kur atakları ile 283 milyon lira kur zararı açıklayan Turcas Petrol, borçlarını azaltmayı hedefliyor.2017 yılında 65 milyon lira kar açıklayan Turcas Petrol, 2018’de 131 milyon lira zarar ettiğini açıkladı. Halihazırda 145 milyon dolarlık döviz borcu olan şirketin, bu borcu daha önceki yıllarda düzenli olarak azalttıklarını söyleyen Batu Aksoy, 2019’da kredi bakiyelerini azaltmaya odaklanacaklarını dile getirdi. Türk lirasındaki oynaklığın azalması ile yeniden kara geçeceklerini, kurda denge sağlanması halinde de kur farkından kaynaklanan zararlarını azaltacaklarını söyledi.
Ortadoğu, Orta Asya, Irak ve Azerbaycan’daki projelerle ilgilendiklerini söyleyen Aksoy “Döviz geliri yaratacak projelere bakacağız. Akaryakıt gibi Türkiye’den bildiğimiz işlerde, bize döviz bazında piyasa riski yaratmadan, kamu alım garantili projelerde yer alıp alamayacağımızı çalışacağız” açıklamasında bulundu.
Hem ülkemizde hem de batı ülkelerinde yeni kurulan şirketlere girişim sermayesi yatırımı yapabileceklerini, bu yıl sektörde genel olarak sıfır büyüme beklenmesine rağmen, kendilerinin %2-3 arasında büyüme hedeflediklerini aktardı.
Ücretsiz VİOP deneme hesabı açın ve 100.000 lira sanal para ile risk almadan nasıl yatırım yapacağınız öğrenin.