
Danışmanlık ve vergi hizmetleri sağlayıcısı KPMG tarafından hazırlanan 2020 sektörel raporlar yayımlandı. Sektörel Bakış 2020 – Bankacılık raporunda, Türk bankacılık sektörünün uluslararası baskılara rağmen tahmin edilenden daha iyi performans sergilediği bildirildi.
Diğer sektörlere ilişkin hazırlanan çalışmalarda perakende alanında toparlanma sinyali alındığı, inşaatın ise büyüme potansiyelini koruduğu ifade edildi.
Bankacılık sektörünün 2019 yılında rekabet koşullarına uyum sağlamaya devam ettiği belirtildi.Geçtiğimiz yıl ticaret hacminde daralma olduğu, merkez bankalarının para politikalarında genişleyici uygulamalara geçildiği belirtilen raporda, Amerikan Merkez Bankası’nın faizleri yükseltip borçlanma maliyetlerini yukarı çekmesi beklenirken yılın ikinci yarısında art arda faiz indirimine gittiği hatırlatıldı.
Faizleri düşüren diğer ülkeler arasında; Türkiye, Brezilya, Güney Afrika ve Endonezya’nın olduğu belirtildi. 2018 yılında yaşanan çalkantılı sürecin hatırlatıldığı raporda 2019 yılında daralmanın beklenenden daha ılımlı gerçekleştiği ifade edildi.
Enflasyonda tek hane, cari açıkta azalma ve özel sektörün borçluluk seviyesinin düştüğü bir yılı geride bıraktığımız belirtildi. İş ortamının rahatlamaya yöneldiği dönemde Türk ekonomisinin ve bankacılık sektörünün yaşanan tüm politik gerilimlere ve baskılara rağmen beklenenden çok daha iyi bir performans sergilediği ifade edildi.
Ekonominin lokomotifi olan inşaat sektörü büyüme potansiyelini koruyor.2019 yılının başta ticaret savaşları olmak üzere küresel büyüme endişeleriyle geçtiği, bu durumun inşaat sektörünü olumsuz etkilediği belirtildi. Türk inşaat sektörünün büyüme potansiyelini koruduğu ancak ekonomik ve siyasi risklere karşı hassas olduğu vurgulandı. Sektörün 2018 yılının ikinci yarısından 2019’un ikinci yarısına kadar %9 küçüldüğü söylendi.
Rakamlara bakıldığında inşaat sektörünün eski parlak günlerine kısa sürede dönemeyeceği belirtilirken, tam anlamıyla toparlanmadan bahsedebilmek için piyasalarda istikrarın sağlanması ve güven endekslerinde iyileşme olması gerektiği söylendi. Konut sektöründe yeni projelerin başlaması için ise biraz daha beklenmesi gerektiğinin altı çizildi.
Türk perakende sektörünün 2019 yılında 1,1 trilyon lirayı aştığı tahmin ediliyor.Rapora göre perakende sektörü geçen yılın ilk çeyreğinde %5,3, son çeyreğinde %1 oranında daraldı. 5 adet yeni alışveriş merkezi açıldı. Bu rakamın 2020’de 10 adet olması bekleniyor. 2018 yılının yarısında başlayıp 2019’un ortasına kadar geçen zorlu süreçte tüketici güveninin perakende sektöründeki büyümeyi negatif etkilediği ifade edildi.
KPMG Türkiye Tüketici Ürünleri ve Perakende Sektör Lideri Emrah Akın, göstergelerin perakende sektörünün 2020’de son iki yıldan daha iyi performans sergileyeceğine işaret ettiğini söyledi.
Son olarak sigortacılık alanındaki gelişmelere baktığımızda, “Sigortacılık sektörünün finansal performansını destekleyen koşullar, 2019 yılının ilk yarısında şirketler adına önemli fırsatlar yarattı.” açıklamasının yer aldığını görmekteyiz. 178 milyar TL aktif büyüklüğe ulaşan sigortacılık sektörünün, Türk finans sisteminin %4’üne denk geldiğini kaydedildi.