
Moda dünyasının en zengin erkek tasarımcıları arasındaki kurucusunun adını taşıyan Michael Kors, İtalyan moda markası Versace’yi satın aldığı yönündeki haberlerle gündeme oturdu. Buna göre lüks çanta üreticisinin Versace’yi borçlar da dahil 2.1 milyar dolara satın aldığı açıklandı.
Satın almanın Michael Kors’un Avrupa’nın ayrıcalıklı lüks marketine girmesini sağlayacağı kaydedildi. Bunun yanında; 1997’de kardeşi Gianni öldürüldükten sonra şirketi yönetmeye başlayan Donatella Versace’nin markayı denetlemek için şirkette kalacağı bilgisi verildi.
Logolarıyla tanınan lüks çanta markaları denildiğinde akla ilk gelenlerden olan Michael Kors, Avrupa’nın ayrıcalıklı lüks pazarına girmek için fırsat buldu.Michael Kors’un Versace’yi 2.1 milyar dolar karşılığında satın aldığı yönündeki açıklamalar, Kors’un hisselerini açılış öncesi işlemlerde % 2 seviyesinde düşürdü. Kaldı ki dün sızan haberler de moda devinin hisselerini kapanışın ardından % 8 oranında düşürmüştü. Rakip Caoch’ın çatı şirketi Tapestry’nin hisseleri de açılış öncesi işlemlerde % 1.73’lük düşüş gösterdi.
Ayrıca Michael Cors’un Versace’nin gelirini dünya çapında 2 milyar dolara çıkarmayı ve perakende ayakizini kabaca 200’den 300’e çıkarmayı planladığı aktarıldı. Planlar arasında aksesuar ve ayakkabıların gelirlerini % 35’ten % 60’a çıkarmanın olduğu da dile getirildi. Tüm bunların yanında satın almanın, ABD’li bir şirketin Avrupa’nın lüks pazarına girdiği nadir anlaşmalardan biri olduğunun üzeri çizildi.
Anlaşmanın bir parçası olarak Donatella Versace’nin şirkette kalmaya ve diğer kardeşler Santo ile Allegra ile birlikte şirketin hissedarları arasında kalmaya devam edeceği söylendi. Versace’nin yönetim ekibinin de aynı şekilde CEO Jonathan Akeroyd liderliğinde görevlerini sürdüreceği ifade edildi.
Donatella Versace şirketin açıklamasında; “Her zaman vizyoner, güçlü ve tutkulu bir lider olarak gördüğüm John Idol tarafından yönetilen bir gruba katılacak olmaktan dolayı heyecanlıyız. İnanıyoruz ki bu grubun parçası olmak, Versace’nin uzun vadeli başarısı için gerekli” sözlerini kullandı.
Michael Kors da şirketin Amerika’daki iş oranını % 66’dan % 57’ye düşürmeyi, Avrupa’daki işini % 23’ten % 24’e çıkarmayı, Asya’daki iş oranını da % 11’den % 19’a yükseltmeyi planladığını belirtti.Geçtiğimiz günlerde halka arz edilen Farfetch’in verilerine göre 2017’de kişisel lüks ürünler için küresel pazarın 307 milyar dolar olduğu ve rakamın 2025’e kadar 446 milyar dolara ulaşmasının öngörüldüğü hatırlatıldı.
Bu noktada daha da lüks hale gelmenin, bir sonraki ekonomik kriz için de bir savunma görevi üstlendiği yazıldı. Çünkü endüstri uzmanlarına göre bir Versace kıyafeti alabilenler, herhangi bir durgunluk esnasında normal zamanlarda daha ekonomik bir şekilde alışveriş yapanlara kıyasla harcamaya devam edebilecek güçteydi. İşte bu nedenlerden dolayı Michael Kors’un Versace’yi satın alması uzmanlar tarafından gayet mantıklı olarak değerlendirildi.