
Avrupa Birliği’ne (AB) uyum amacıyla yapılan düzenleme doğrultusunda, Tarım ve Orman Bakanlığı bir süredir karkas ette kaliteye göre sınıflandırma yapılması üzerine çalışıyordu. Söz konusu çalışmanın ayrıntıları belli olurken, bundan sonra karkas etlerin yağ miktarına ve kas yapısına göre sınıflandırılacağı, fiyatların ise buna bağlı olarak değişkenlik göstereceği öğrenildi. Buna göre karkas etleri 8 aylıktan başlamak üzere A, B, C, D, E ve Z olmak üzere 6 kategoriye ayrılacak.
AB’ye uyum amacıyla yapılan düzenleme kapsamında karkas etler kalitesine göre sınıflandırmaya tabi tutulacak.Kas yapısına göre yapılan sınıflandırmada; P – kötü, O – orta/vasat, R – iyi, U – çok iyi, E – mükemmel ve S – en üst olarak belirlenecek. Yağ dokusuna göre yapılan sınıflandırmada ise 1 – düşük, 2 – zayıf, 3 – ortalama, 4 – yüksek ve 5 – çok yüksek olarak ayrılacak.
8 aylık veya daha yaşlı olan sığırlardan elde edilen tüm karkasların, uygun şekilde sınıflandırılması ve tanımlanması amacıyla onaylı kesimhaneler belirlenecek ve bunlar tarafından gerekli tedbirler alınacak. Yıllık 150 baş ve altında sığır kesen kesimhanelere sınıflandırma zorunluluğu getirilmeyecek.
İşaret yoluyla yapılacak olan sınıflandırmalar, hayvan kesildikten en geç bir saat içerisinde tamamlanmış olacak.Karkas etin dış yüzüne damgalama suretiyle yapılacak olan işaretlemede toksik olmayan, ısıya ve suya dayanıklı renklendiriciler kullanılmasının yanında, okunabilir ve silinmez olması şartları da aranacak. Ayrıca kesimhanenin onay numarası, kesim tarihi ve etin ağırlığı gibi bilgiler de etiketleme yoluyla yer alacak.
Sınıflandırma işlemi yeterlilik sertifikası alan uzman kişiler tarafından yapılıp, kesim yaptıran kişilere yazılı veya dijital ortam yoluyla bilgi verilecek. Sertifikalı elemanlar tarafından yapılan işlemler ayrıca Karkas Sınıflandırma Üst Kurulu tarafından takip edilecek.
Haber vermeden yapılan denetlemelerde hatalı sınıflandırma yaptığı tespit edilen yerlere idari yaptırımlar uygulanacak.AB’ye uyum amacıyla yapılan tüm bu düzenlemeler neticesinde sınıflandırmaya göre etlerin fiyatları da değişkenlik gösterecek. Hayvanın kalitesine göre değişecek olan fiyatlar, her 100 kilogram et başına ifade edilecek. Haftalık olarak belirlenen fiyatlar yetkili kurumlara bilgilendirilip, her bir sınıf için ortalama bölgesel bir fiyat belirlenecek. Karkas Sınıflandırma Üst Kurulu’nda ise; Ulusal Kırmızı Et Konseyi ve Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği, Tarım ve Orman Bakanlığı, Ticaret Bakanlığı gibi kurumlardan temsilciler yer alacak.