
Japonya imalat sektörü, 19 aylık düşüş dönemini sonlandırarak, çalışma koşullarının Aralık 2020’de istikrar kazanmaya başladığını gösterdi. Ülkenin açıkladığı 3 trilyon dolarlık koronavirüs paketinin ekonomi için sarsıcı olabileceği ve bunun büyük bir savurganlık habercisi olduğu söylenmişti.
Bugün açıklanan verilere göre; manşet au Jibun Bank İmalat PMI Kasım’daki 49 seviyesinden Aralık’ta 50 seviyesine yükseldi.
Koronavirüsün neden olduğu önemli kesintinin ardından işletmeler, üretim hacimlerinin iki yıl içinde ilk kez değişmediğini bildirdi. Bu da üretimde art arda 23 aylık düşüşe neden oldu. Dahası istikrarlı koşullar Japon üreticileri Aralık ayında on ay sonra ilk kez işe alımları artırmaya teşvik etti.
Sektör koronavirüs salgınının ağırlaştırdığı düşük çalışma koşullarından kademeli olarak iyileşmeye devam ettiği için Nisan 2019’dan bu yana en yüksek PMI okuması olarak kaydedildi. Japon imalat sektörünün sağlığındaki iyileşme, Aralık ayında çıktı seviyelerindeki istikrarla desteklendi. Önceki anket dönemine göre 50 seviyesi, Ocak 2019’da kadar uzanan 23 aylık bir düşüş dizisine son verdi.
Üretimin arttığı yerlerde panel üyeleri üretilen mallar için artan siparişlere işaret etti. Bununla birlikte firmalar üçüncü bir koronavirüs dalgasının üretime ağırlık verdiğini kaydetti. Yeni siparişler, son iki yılın en az belirgin boyuna indirildi. Başta otomotiv sektöünde olmak üzere koşulların iyileştiğine dair kanıtlar olmasına rağmen pandeminin kalıcı etkileri nedeniyle güven düşük kalmıştır.
Japon imalatçıları, çalışma koşulları stabil hale geldikçe ek personel alımları için teşvik edildiklerini bildirdiler.
Ülkede istihdam seviyeleri ise Şubat’dan bu yana ilk kez kısmi bir hızda da olsa artış gösterdi. Çünkü firmaların üretimlerini artırmak için üretim hatları hazırladığı görüldü. Aynı zamanda üreticiler emekliliklerin iş gücünde olağan olduğunu bildirmeye devam etti. Bekleyen iş hacmindeki düşüş iki yıla uzatıldığından Japon imalatçılar arasında devam eden yedek kapasite kanıtı kaldı.
Artan hammadde fiyatlarının Aralık ayında Japon imalat firmaları arasında ortalama maliyet yükleri üzerinde sürekli baskı oluşturduğuna dair başka haberler de olduğu bildirildi. Enflasyon oranının Ocak ayından bu yana en hızlı şekilde artmasıyla girdi fiyatları art arda yedi aylık yükselişe işaret etti. Firmaların daha yüksek girdi maliyetlerini müşterilere kısmen aktardığı için çıktı fiyatları, kısmi de olsa üç ayda ikinci kez arttı.
Ülkede üretim ve siparişler dengelenirken, satın alma aktivitesi Aralık ayında tekrar düştü ve mevcut düşüşünü 24 aya çıkardı. Firmalar, girdi teslim sürelerinin daha da uzamasıyla birlikte devam eden tedarik zinciri kesintisine işaret etti. Önümüzdeki 12 aydaki faaliyete ilişkin ticari güven Aralık’ta toparlanırken, güçlü olumlu duyguların temelini oluşturduğu bildirildi.