
İngiltere’nin en önemli ekonomik düşünce kuruluşlarından Resolution Foundation, son raporunda ülkenin işgücü piyasasına dair karamsar tahminlerde bulundu. Virüsün işgücü piyasası üzerindeki etkisini değerlendiren üçüncü raporunda kuruluş,
Ocak ayında neredeyse iki milyon kişinin işsiz ya da izne ayrılmış (en az altı aydır) olduğunu bildirdi. Mevcut kilitlenmenin işgücü piyasasındaki farklı gruplar üzerindeki etkisini de alan kurum; ağırlama, süpermarket dışı perakende, sanat ve eğlence sektörlerinde çalışanlarla genç işçiler ve en düşük maaşlıların en çok etkilendiğini aktardı.
Ankette, şu anda çalışan işçilerin yaklaşık %8’i (2,6 milyon insan) ya önümüzdeki üç ay içinde işlerini kaybetmeyi bekliyor ya da onlara işten çıkarılacakları söylendi.
Ocak ayında en az 6 aydır işsiz ya da izne çıkarılmış 2 milyon çalışanın olduğunu vurgulayan kuruluş, 3 Mart’ta açıklanacak bütçede durumun ele alınması gerektiğini savundu. Resolution Foundation Ekonomisti Nye Cominetti; krizin onuncu ayında yaklaşık 2 milyon insanın işgücü piyasasında Covid’den etkilendiğini, en az 6 aydır çalışmadığını söyledi.
İngiltere’nin ekonomik beklentileri sonunda iyiye giderken iş güvensizliğinin yüksek kalmaya devam ettiğini ekledi. Şansölye Sunak’ın bütçede izin programını kademeli kaldırmak için rota belirlemesi gerektiğini savundu. Bunun yükselen işsizliği frenleyeceğini ve firmaları işçileri geri çağırmak için cesaretlendireceğini dile getirdi.

Resmi tahminlere göre işsizlik oranı bu yılın sonlarında yüzde 7‘yi aştı ve halen çalışanların on üçte biri işlerinden korkuyor. Rapordaki kilit noktalar arasında on iki kişiden birinin pandemi sona erdiğinde sektör değiştirme isteği bulunuluyor.
Bu rakam, krizden en az altı ay için izinli olanlarda %21’e yükseliyor. Konaklama sektöründe çalışanların neredeyse dörtte biri alan değiştirmek isterken genel durum, çok fazla potansiyel karar değişikliği anlamına geliyor. Yaklaşık yedi işçiden biri de şu anda başka bir iş aradığını söylüyor ve onda biri de önümüzdeki üç ay içinde onlara katılmayı planlıyor.