
Hollanda’da perakende satışlar, bir önceki ay kaydedilen yüzde 7,3’lük artıştan sonra, Kasım 2020’de Ağustos ayından bu yana en yüksek artışıyla yıllık bazda yüzde 9,6 yükseldi. Elektronik ürün satışları, serinin başladığı 2005 yılından bu yana en hızlı şekilde yükseldi.
Kendin yap ürünleri, mutfaklar ve yer döşemeleri satan dükkanlar da güçlü bir ciro artışı kaydetti. Buna ek olarak, mobilya ve ev mobilyaları, eğlence malzemeleri ve kişisel bakım ürünlerine olan talep daha hızlı arttı. Aksine ayakkabı ve deri ürünleri ile giyim satışları düşü sürdürdü.
Bu arada ülkenin istatistik ofisi yayımladığı raporunda 2020’de ülkede neler olup bittiğini ele aldı.
2020’de 51. haftaya kadar 162 binden fazla insan ölürken bunun beklenenden 13 bin daha fazla ölüm olduğu kaydedildi. Ölenlerin sayısında böyle bir artış, İkinci Dünya Savaşı’ndan bu yana görülmemişken kısıtlayıcı tedbirler nedeniyle 2020’nin ilk üç çeyreğinde hanehalkı tüketiminin 2019’un ilk üç çeyreğine göre yüzde 6,4 daraldığı, bunun da savaş sonrası dönemde hiç meydana gelmeyen başka bir daralma olduğu hatırlatıldı.
CBS’nin 2020 yılı değerlenmesine göre Hollanda’da koronavirüs salgınının ilk dalgası sırasında, 11. haftadan 19. haftaya kadar, gözlenen ve beklenen ölüm sayısı arasındaki fark yaklaşık 9 bin olarak tahmin edildi.
İkinci dalganın ilk 13 haftasında, 39. haftadan 51. haftaya kadar, bu dönem için beklenenden toplam 6,1 bin daha fazla ölüm kaydedildi. 2020’nin geri kalan haftalarında ölüm oranları beklenen seviyelerin altına düştü. 2020’de Hollanda ekonomisi güçlü dalgalanmalar gösterdi.
Ekonomi 2. çeyrekteki şiddetli daralmadan 3. çeyrekte aşırı büyümeye geçse de ikinci eğilim, ilk iki çeyrekteki daralmayı telafi etmek için çok zayıf kaldı.
Gayri safi yurtiçi hasıla (GSYİH), ilk üç çeyrekte yıllık bazda yüzde 4,1 küçüldü. Bu daralmanın başlıca nedeni, hükümet tarafından örneğin oteller, restoranlar ve barlara uygulanan kısıtlamalar kapsamında daha dar tüketim seçenekleri göz önüne alındığında (yüzde 6,4 oranında) hanehalkı tüketiminin azalması oldu.
Düşen yatırımlar (yüzde -3,5) GSYİH daralmasına daha da katkıda bulundu. İhracat yüzde 4,6 düştü, ancak daralan ithalat nedeniyle (yüzde -4,7) ticaret dengesi oldukça istikrarlı kaldı. Bu yıl iflas sayısı bir yıl öncesine göre azalmıştı.
Bunun olası açıklaması, hükümet tarafından getirilen destek paketleriyken ikinci ve üçüncü çeyreklerdeki kamu harcamaları, kamu gelirini 36 milyar euro aştı. Koronavirüs krizinin patlak vermesinden önce, Hollanda’nın hala bütçe fazlası vardı. Ayrıca Ocak ayından Kasım ayına kadar, Hollanda havalimanlarında bir önceki yıla göre yüzde 70 daha az yolcu vardı.