
2019’da beşinci kez faiz düşüren Hindistan Merkez Bankası, Cuma günkü hamlesiyle manşetlerdeki yerini aldı.
Yavaşlayan ekonomisini canlandırmak amacıyla çaba gösteren Hindistan’ın bu yıl üst üste beşinci kez faiz indirmesi, Yeni Delhi’nin yeniden dünyanın en hızlı büyüyen ekonomilerinden biri olup olamayacağına dair soruları gündeme getirdi.
Sonuçta RBI, daha zayıf bir büyüme, finansal istikrar risklerinin yeniden canlanması ve yeni bir kurumlar vergisi indirimi şeklinde sürpriz bir mali teşvik gelişmelerinin üzerine geldi.Bununla birlikte ekonominin ardışık beş çeyrek boyunca kötüleşmesi ve en son 2019’un ikinci çeyreğinde altı yılın en düşük seviyesi olan yüzde 5’i görmesiyle daha agresif politika hareketleri bekleniyordu. Zaten Uluslararası Para Fonu verilerine göre Hindistan Mayıs ayında dünyanın en hızlı büyüyen büyük ekonomisi olarak Çin tarafından geride bırakılmıştı.
Tüketici fiyat enflasyonu, RBI’nın orta nokta hedefi olan yüzde 4’e karşı yüzde 3.2 seviyesindeydi. Ve Cuma günü RBI’daki enflasyon tahminleri büyük ölçüde değişmedi. Hindistan’ın BSE SENSEX endeksi, 2020 tam yıllık GSYH büyüme hedefinin %6.9’dan %6.1’e düşürülmesinin ardından oturumu 433 puan daha düşük kapattı. Daha geniş Nifty50 endeksi de 139 puan değer kaybederek her iki endeksi de hafta için yüzde 3 aşağıda bıraktı.
Hindistan Merkez Bankası Başkanı Shaktikanta Das, hükümetin büyüme teşviki sağlamak için sınırlı bir mali alana sahip olduğunu söylese de Maliye Bakanı Nirmala Sitharaman geçen ay önemli bir kurumlar vergisi indirimi açıklamıştı. Para Politikası Komitesi Cuma günü vergi indirimlerinden kaynaklanan mali kaymalar hakkında endişeleri gündeme getirmezken Das bunun şimdilik hükümetin 2020 mali açığını karşılama sözünü alacağını dile getirdi.
Yani maliye politikasının artan rolünü, para politikasının azalan etkisini vurguladı. ANZ’nin tahminlerinin aksine Varma, oran indirimlerindeki 135 baz puanın zaten indirilmiş olduğunu ve her kesimden marjinal getirinin azaldığını tahmin etti.
Ayrıca gevşetme döngüsünün sona yaklaştığını, Aralık ayında 15 puanlık son bir indirim beklediğini aktardı. Öte yandan Hindistan’ın ekonomik yavaşlamasında pek çok faktör etkiliyken bankacılık sistemindeki zayıflığın öne çıktığı gerçeği vurgulandı. TS Lombard’dan Shumita Deveshwar da RBI’nın bankalara oranlarını harici bir göstergeyle ilişkilendirmelerini emretmesine ilişkin bunun Hindistan’ın zayıf olan bankacılık ve finans sektörleriyle alakalı olduğunu bildirdi.