
Açıkladığı teşvik paketleriyle tartışma yaratan Hindistan için bir kez daha desteklerinin yetersiz olduğu yönünde değerlendirme yapıldı. Fitch Ratings’den gelen yoruma göre Hindistan’ın önümüzdeki aylarda GSYİH’sinin yaklaşık yüzde 1’i değerinde olan başka bir mali teşvik paketi açıklaması bekleniyor.
Geçen hafta Hindistan’ın ülke notunu negatife indiren kurum, değerlendirmesine karar verirken ek mali teşvik için harcamaları göz önüne aldığını söyledi.
ET’nin haberine göre Fitch Ratings Direktörü Thomas Rookmaaker, Covid-19’un hala Hindistan’da olduğunu ve hükümetin ekonomiyi desteklemek için mali önlemlere biraz daha fazla harcama yapmasının yüksek olasılıklı göründüğünü belirtti.
Dünyanın ikinci en kalabalık ülkesi olan Hindistan’da şimdiye kadar 427 binin üzerinde vaka ve yaklaşık 14 bin ölüm rapor edildi.
Thomas Rookmaaker, yorumuna ilişkin açıklamasında şu ifadeleri kullandı:
“Tahminimizde GSYİH’nin sadece yüzde 1’i seviyesinde değil, daha büyük bir teşvik paketini hesaba kattık. Başbakan Narendra Modi’nin GSYİH’nin yüzde 10’u değerinde tedbir açıkladığını, ancak yüzde 9’unun mali olmayan teşvik olduğunu hatırlayabilirsiniz. Ayrıca tahvil ihracı açıklanmıştı ki bu da GSYİH’nin yüzde 2 puanıydı. Bu, önümüzdeki aylarda ihtiyacı olanlara rahatlama sağlamak için yüzde 1 puan daha gelebileceğine dair işaret verebilir.”
Bununla birlikte Fitch, cari mali yıl için daha önceki yüzde 5’lik daralma tahminini koruduğunu bildirdi.
Fakat orta vadede Hindistan’ın potansiyel GSYİH büyüme oranının biraz daha düşebileceği konusunda da uyardı.
Bununla birlikte düşüşün derinliği konusunda bir şey söylemek için henüz erken olduğunu ekledi. Tüm bunların yanında Çin ile alevlenen son sınır sorunlarının kredi profilini hemen etkilemediğini belirterek; “sorun, hükümetin reformların gerçekleştirilmesinde bu tür gelişmelerden ne ölçüde rahatsız edileceği” dedi.
Diğer taraftan uzmanlar, Hindistan’la ilgili bir diğer sorunu şüpheli GSYİH rakamları olarak gösteriyor. Hatta Hint İşletme Enstitüleri’nden Profesör Rupa Chanda, artan belirsizlikler göz önüne alındığında yapılacak revizyonların normalden büyük olacağını bunların da iş planlaması ve politika oluşturma açısından sorun yaratacağını söyledi.