
Asya’nın üçüncü en büyük ekonomisi için endişeler artarken Hindistan Hükümeti Maliye Bakanlığı Baş Ekonomik Danışmanı Sanjeev Sanyal, pek iç açıcı olmayan açıklamalarıyla gündeme geldi.
2020-2021 mali yılında yüzde 5,8 daralması beklenen Hindistan ekonomisi için Sanyal, GSYİH’nin ilk iki çeyrekte büyük darbe alacağını söyledi ki bu dönemde Covid-19 kilitlemesi ekonomik büyümeyi önemli ölçüde etkilemişti.
Ülkenin önde gelen işletme okullarından Hindistan Yönetim Enstitüsü Ahmedabad tarafından düzenlenen bir etkinlikte konuşan Sanyal, Nisan-Haziran çeyreğinde GSYİH’de büyük bir düşüş olacağını ve Temmuz-Eylül çeyreğinin de isabet alacağını dile getirdi.
Bir rakam vermenin çok zor olduğunu ve Hindistan Merkez Bankası’nın da aynı şeyi söylediğini belirten Sanyal; “bu, önemli bir isabet olacak” dedi.
“Bunun iki bölümü var. Bunlardan biri kilitlemeye dayalı ki ben çok endişelenmiyorum. Önümüzdeki yıl muhtemelen kilitlenme ile karşı karşıya kalmayacağımız zaman tekrar ortaya çıkacak. Sorun histerezis ile ilgili. Sadece zaman kaybı değil, gerçekleşmiş olabilecek yörünge değişikliği de var. Çünkü insanlar belirli türden faaliyetler yapmayı kalıcı olarak bıraktılar, işletmeler kapandı, göçmenler geri döndü ve asla geri dönmedi; kalıcı bir yön değişikliği. İşte bu bağlamda açıkça endişeliyiz.”
Indian Express’in haberine göre Sanyal, Hindistan’ın ekonomik büyümedeki düşüşü ele alırken ABD veya Avrupa ülkeleri gibi başlangıç çizgisinde durmadığını şöyle anlattı:“There will be a large drop (in GDP) for April-June quarter and the July-September quarter will also be hit. Putting a number to it is very difficult,” Principal Economic Advisor to the Government of India Sanjeev Sanyal said. https://t.co/A8e3nrbGii
— Express Gujarat (@ExpressGujarat) August 23, 2020
“Son yedi ayda, yeniden inşaya odaklanmıyorduk. Odak noktamız sistemin desteklenmesi ve güvenlik ağlarıydı. Birçok insanın yapmamızı söylediği şeyi yapmadık, yani dışarı çıkıp büyük miktarda parayı peşin harcamadık. Tam frene basarken gaza basmanın çok faydalı olmayacağını düşündük. ABD’ye bakarsanız, büyük miktarda çekler verdiler. Avrupa’da bile büyük miktarda çek verildi. Sonucunda bir kısmının harcandığı ancak çoğunun tasarruf edildiği ve neticesinde hükümetin bu borcun altına girdiği görüldü. Ancak kilit altında olduğunuz için talep düşüktür. Yani aynı şey burada da olacaktı.”
Hükümetin mali ve parasal cephelerde gaz pedalını zorlamak için yeri olduğunu ve en büyük itici gücün altyapı oluşturma yönünde olacağını dile getirdi.
Covid sonrası bir dünyada eski işlerin yok edileceğini ve yenilerinin yaratılacağını belirten ekonomist, işgücü piyasasının yıllar boyunca sıkışık olduğunu ve esnek olmadığını aktardı. Bu sorunları çözmek için büyük çaba sarf ettiklerini savunarak Covid sonrası dünyaya uyum sağlayabilecek yeni bir işgücüne ihtiyaç duyduklarını ekledi.