
Dünya genelindeki toplam coronavirüs vakalarının büyük kısmı Avrupa ülkelerinde olsa da, son dönemde işgücü faaliyetlerine yeniden başlanması önemli ekonomik verilerin de toparlanmasını sağladı.
Yaşanan pandemiyi kontrol altına almak için konulan kısıtlamaların kaldırılması, Euro Bölgesi’nde sanayi üretiminin artmasını sağladı.
Avrupa İstatistik Ofisi (Eurostat), Mayıs ayına ilişkin sanayi üretimi verilerinin yayımladı.
Açıklanan verilere göre Euro Bölgesi’nde sanayi üretimi Mayıs ayında, Nisan verilerine kıyasla %12,4 artarken, geçen yılın aynı dönemine göre %20,9 geriledi. AB ülkelerinde ise aylık %11,4’lük artış kaydeden veriler, yıllık bazda %20,5 düşüşe işaret etti.
Euro Bölgesi’nde Nisan ayına kıyasla dayanıklı tüketim malları üretimi % 54,2, sermaye malları %25,4, ara mallar %10, dayanıksız tüketim malları üretimi %2,8 ve enerji %2,3 arttı.
AB tarafında ise dayanıklı malların üretiminde %47,7, sermaye mallarında %24,8, dayanıksız mallarda %1,8 ve ara mallarında %8,7’lik artış gerçekleşti.
En yüksek artışlar %42.1 ile İtalya’da, %20 ile Fransa’da ve %19,6 ile Slovakya’da gerçekleşti. En büyük düşüşler ise %9,8 ile İrlanda’da, %3,5 ile Hırvatistan’da ve %1,3 ile Finlandiya’da oldu.
AB Komisyonunun teklif ettiği bütçenin iklim hedeflerini karşılayamayabileceği tartışılıyor.AB Konseyi Başkanı Charles Michel, geçen hafta düzenlenen basın toplantısında 2021 – 2027 arası dönem için 1 trilyon 74 milyar Euro bütçe teklifinde bulunmuştu. Ayrıca 500 milyar Euro’su hibe ve 250 milyar Euro’su kredi olmak üzere 750 milyar Euro da koronavirüsün açtığı yaraları sarmak amacıyla, kurtarma paketi olarak önerilmişti.
27 ülke lideri söz konusu teklifi değerlendirmek için bir araya geldi. Ekonomik canlandırma paketini konuşmak için Brüksel’de toplanan liderler söz konusu miktarların Avrupa’nın iklim hedeflerini karşılamayacağını düşünüyor.
Climate & Company ve Agora Energiewende araştırmacıları, önerilen tutarın sadece %4,3’ünün çevre koruması için ayrıldığına dikkat çekti. Araştırmacılar 2027 yılına kadar karbon salınımı ve çevre kirliliği gibi sorunlarla mücadele etmek için 2,4 trilyon Euro harcanması gerektiğini belirtti.