
Endonezya’da perakende satışlar, bir önceki ayın yüzde 14,9 düşüşünün ardından Kasım 2020’de yıllık bazda yüzde 16,3 düştü. Bu, perakende ticarette art arda on ikinci düşüşe işaret etti. Aynı zamanda insanları evde kalmaya zorlayan COVID-19 krizinin neden olduğu uzun süreli etkinin ortasında, Haziran ayından bu yana en yüksek hız oldu.
Satışlar bilgi ve iletişim ekipmanı için yüzde 30,9’a kıyasla yüzde 36,3’le daha sert düştü. Yiyecek, içecek ve tütün de yüzde 5,6’ya kıyasla yüzde 6,6 geriledi. Ev aletleri ise Ekim’deki yüzde 23,3 düşüşe kıyasla yüzde 26,3 düştü.
Bu arada satışlar giyim, yakıt, kültür ve eğlence ürünleri, otomotiv parçaları ve aksesuarları için de düşmeye devam etti.
Aylık bazda perakende satışlar, Ekim ayındaki yüzde 5,3 düşüşün ardından Temmuz ayından bu yana en düşük oranla Kasım ayında yüzde 1,2 düştü.
Endonezya Merkez Bankası’na göre perakende satışlar Kasım 2020’de reel satış endeksinde kaydedilen daha sığ bir %1,2 daralma ile Ekim 2020’deki %5,3 daralmayla karşılaştırıldığında daha da iyileşme kaydetti. Çoğu emtia grubu raporlama döneminde, giyim, otomotiv yakıtları ve yedek parça ve aksesuarların da olumlu satış performansı göstermesiyle kazançlar kaydetti.
Katılımcılar Aralık 2020’de, Noel ve Yeni Yıl dönemlerinde artan talep nedeniyle endeksin %2,9’a yükselmesiyle birlikte, aylık perakende satışlarında daha fazla artış olacağını tahmin etti.
Perakendeciler, tüm emtia gruplarında, özellikle bilgi ve iletişim ekipmanı ile diğer ev ekipmanlarında pozitif büyüme öngördü. Katılımcılar, Aralık 2020’de perakende satışların yıllık bazda ise yüzde 20,7 daralma aşamasında kalacağını tahmin ettiler.
Fiyatlar açısından, katılımcılar, dini kutlamalar ve sert hava koşullarının neden olduğu dağıtım kesintileri nedeniyle önümüzdeki üç ay içinde (Şubat 2021) enflasyonist baskıların artacağını tahmin ettiler. Ramazan ayı ve Ramazan Bayramı boyunca sürdürülen tedarik ve dağıtım doğrultusunda önümüzdeki altı ay (Mayıs 2021) içinde dağılmadan bu etkinin kaybolacağını belirttiler.