
İlk çeyrekte 2001’den bu yana en yavaş büyümesini kaydeden Endonezya’dan gelen haberler iyiye işaret etmiyor. Hem bu hafta açıklanan ekonomik görünüm raporları hem de ülkenin vaka sayısındaki patlama, Cakarta’nın geleceğini karartıyor.
Uzmanlar ekonominin 1998-1998 Asya mali krizinden bu yana en zayıf büyümeye ilerlediğini söylerken, OECD Endonezya’nın 2020’de yüzde 3,9 daralma kaydedebileceğini tahmin etti. İki senaryoyu baz alan OECD, ekonominin tek dalganın yaşandığı senaryoda yüzde 2,8; iki dalganın yaşandığı senaryoda ise yüzde 3,9 daralacağını öngördü.
Endonezya GSYİH’sinin 1997 Asya krizinden bu yana ilk kez 2020 yılında %2,8 veya %3,9 oranında küçüleceği tahmin ediliyor.
Raporda; %2,8 daralmada 2021 toparlanması yüzde 5,2 olarak belirtilirken, %3,9’luk daralmada toparlanma yüzde 2,6 olarak belirtildi. İstihdam ve gelir kayıplarının özel tüketimi engellerken toparlanmanın bastırılacağı ve 2021 sonunda GSYİH’nin 2020’de ikinci bir küresel enfeksiyon dalgasının olup olmadığına bağlı olarak kriz öncesi trend seviyelerinin %8 ila %10 altında olacağı söylendi.
Durgunluğun sosyo-ekonomik sonuçlarının, özellikle yoksulluğa geri dönme riski altında olan alt orta sınıf gruplar için ciddi olacağı eklendi.
Küresel ekonomi için yüzde 5,2’lik daralma tahmini yapan Dünya Bankası ise daha iyimser olarak Endonezya’nın bu yıl hiç büyümeyeceğini öngördü.
Kurum bu haftaki Küresel Ekonomik Beklentiler raporunda, Güneydoğu Asya’nın en büyük ekonomisinin 1998 Asya mali krizinden bu yana en zayıf ekonomik performansını göreceğini belirtti.
Pandemi kaynaklı yaşananların, büyük sermaye çıkışlarına yol açtığını dile getiren kurum, daralmalar olmasa da Endonezya’nın büyüme oranının yine de Ocak ayı tahminlerinden yüzde 5,1 puan daha düşük olacağını aktardı.
Bununla birlikte önceki tahminlerden düşük olsa da Endonezya ekonomisinin keskin bir şekilde toparlanması ve 2021’de yüzde 4,8 büyümesinin beklendiğini kaydetti. Ekonomileri eşi benzeri görülmemiş noktalara sürükleyen Covid-19 cephesine bakıldığında ise Endonezya’nın daha kötü yerlere gidebileceği anlaşılıyor.
Çünkü ülkedeki koronavirüs tablolarında artış kaydedilirken Cakarta bu hafta bazı kısıtlamaları kaldırarak normale dönmek için harekete geçti.
Salı günü günlük vaka sayısında ilk kez 1000’i geçen Endonezya’nın Çarşamba günkü artışı ise yeni bir rekor oldu. Buna göre 10 Haziran’da ülkede günlük 1241 yeni vaka kaydedildi ve bu toplam sayıyı 35 binin üzerine çıkardı.
Endonezya’da virüs nedeniyle 2000 ölüm rapor edilirken bu rakam Güneydoğu Asya’daki en acı bilançoyu temsil etti. Cakarta’daki ofisler, restoranlar ve marketler Pazartesi günü çalışanlarının ve müşterilerinin %50’siyle yeniden açıldı. Toplu taşıma da yeniden başladı.

Cuma günü, kentin camileri de dahil olmak üzere ibadet merkezlerinin yarı kapasitede ve sosyal mesafeli şartlarla yeniden açılmasına izin verildi. Okullar kapalı kalırken bazı alışveriş merkezlerinin gelecek hafta yeniden açılacağı duyuruldu.
Ancak birçok uzman, yeniden açma hareketinin erken olabileceğinden ve virüsün ikinci bir dalgasının başkenti vurabileceğinden endişe ediyor. Örneğin Cakarta’da bulunan Eijkman Moleküler Biyoloji Enstitüsü’nün direktörü Profesör Amin Soebandrio, Endonezya’nın koronavirüs vaka sayısının testler yaygınlaştıkça önümüzdeki iki hafta içinde 60.000’in üzerine çıkabileceğini söyledi.
Başkan tarafından ifade edildiği gibi günde 20.000 veya 30.0000 teste ulaşmaya çalıştıklarını, bu nedenle Endonezya’daki günlük vaka sayısının artmaya devam etmesini beklediklerini aktardı.
CNA’nın haberinde ise Endonezya’daki yüzlerce çocuğun COVID-19’dan öldüğüne inanıldığı belirtildi. Ve bu durumun, Güneydoğu Asya ülkesine koronavirüs nedeniyle dünyanın en yüksek çocuk ölüm oranlarından birini verdiği söylendi. Dünyanın dördüncü en kalabalık ülkesindeki bir sağlık bakanlığı yetkilisi buna ilişkin; “COVID-19 yetersiz beslenmeyle mücadele etmemiz gerektiğini kanıtlıyor” dedi.