Paratic Piyasalar Mobil Uygulama Icon
Paratic Haber: Ekonomi, Finans RSS Interactive
İNDİR

Dünyanın En Değerli 500 Markası Açıklandı, Hiçbir Türk Markası Listeye Giremedi

Uluslararası marka değerlendirme kuruluşu Brand Finance, dünyanın en değerli 500 markasını açıkladı. Amazon birinciliği korurken hiçbir Türk marka listede yer almadı.
Dünyanın En Değerli 500 Markası Açıklandı, Hiçbir Türk Markası Listeye Giremedi
Yorum

Uluslararası marka değerlendirme kuruluşu Brand Finance, dünyanın en değerli 500 markasını açıkladı. Bugün başlayan Davos’taki Dünya Ekonomik Forumu’nda yayınlanan Dünyanın En Değerli 500 Markası araştırmasının sonuçlarına göre Amazon, geçen yılki 151 milyar dolarlık marka değerini yüzde 25 oranında artırarak yaklaşık 188 milyar dolarla birinciliğini korudu.

Geçtiğimiz günlerde Microsoft’u geçerek dünyanın en değerli şirketi olan Amazon’un ardından ise yaklaşık 154 milyar dolarlık marka değeriyle Apple geldi. Apple’dan sonra ilk 10’da yer alan şirketler sırasıyla; Google, Microsoft, Samsung, AT&T, Facebook, ICBC, Verizon ve China Construction Bank (Çin İnşaat Bankası) oldu.

Geçen yıl 25. sırada yer alan Huawei ise bu yıl 62 milyar dolarlık marka değeriyle 12. sıraya yükseldi.

Huawei Dünyanın En Değerli Marka Listesinde Sıçrama Yaptı Yine Çin merkezli olan ülkenin en büyük finans şirketlerinden Ping An de geçen yıl 29. sıradayken bu yıl 14. sıraya yerleşmeyi başardı. Agricultural Bank of China (Çin Ziraat Bankası) 2018’de 26. sıradayken bu yıl dünyanın en değerli 16. markası oldu. Ve Tencent iştiraki WeChat de büyük bir sıçrama yaparak 2018’deki 47. sırasından 2019’da 20. sıraya yerleşti. Kısacası ilk 20 içinde büyük bir sıçrama yapan şirketlerin hepsi Çinli firmalardan oluştu.

Öte yandan, Brand Finance’in raporuna göre 2019’da değerini en yüksek oranda yükselten markanın da yüzde 326’lık artışla Çinli iQiyi olduğu görüldü.

Brand Finance Listesinde Çinli Qiyi En Çok Yükselen Marka OlduGeçtiğimiz sene Mart ayında halka arz edilen ve Çin’in Netflix’i olarak adlandırılan iQiyi, 2018’de 1 milyar olan marka değerini bu sene 4.3 milyar dolara çıkartarak listeye 483. sıradan giriş yaptı. Ne var ki en fazla değer kaybı yaşayan marka da yüzde 42’lik kayıpla yine Çin merkezli bir şirket olan JD.com olarak belirtildi. Ülkeler sıralamasında ise ABD açık ara farkla ön plana çıkarken, Brand Finance Global 500’ün marka değerinin yüzde 45’ini (191 şirket) Amerikan şirketler oluşturdu.

Listedeki Çinli şirketler dünyanın en değerli 500 markasında yüzde 18.4 (71 şirket), Japon şirketler de yüzde 6.1 (32 şirket) oranında yer kapladı.

Dünyanın En Değerli 500 Markası Sektörlerin oranlarına bakıldığında ise ilk sırayı yüzde 23.5 ile teknolojinin aldığı görüldü. Teknolojinin ardından da yüzde 14.3 ile bankacılık, yüzde 9.3 ile telekom, yüzde 6.6 ile otomobil, yüzde 6 ile perakende sektörü, yüzde 4.7 ile petrol-gaz geldi. Yüzde 35.6’lık kısmı da diğer sektörler oluşturdu. En değerli 500 marka listesinin son sırasında yaklaşık 4.2 milyar dolarlık değeriyle Birleşik Krallık merkezli British Airways yer alırken, Türk markalar listede yer almadı.

Brand Finance Türkiye Direktörü Muhterem İlgüner, AA muhabirine verdiği demeçte Türkiye’nin mevcut ürünlerine değer katma yolunda mesafe kaydetmesi gerektiğini söyledi.

Hiçbir Türk Markası Listeye Giremedi Ve şu sözlerle görüş bildirdi: “Gittikçe zorlaşan küresel rekabet koşullarında ‘markalaşma’ ülke gündeminin ilk sırasına yerleştirilmeli ve bu yolda başarı objektif ölçümlerle değerlendirilmeli. Bu alanda verilecek her türlü destek ülke geleceği için önemli bir yatırım olacaktır.” dedi.

Tüm bunların yanında Brand Finance, bu yıl yeni bir çalışmaya daha imza atarak markalarını yönetme ve temsil etme başarısına göre üst yöneticileri derecelendirdi. Derecelendirme de pazarlama yatırımları, hissedarlar üzerinde etki gibi faktörler ele alındı ve markasını en iyi temsil eden kişi dünyanın en zengini Jeff Bezos oldu. Ardından Toyota CEO’su Akio Toyoda, LVMH CEO’su Bernard Arnault ve Apple CEO’su Tim Cook geldi.

Size daha iyi hizmet verebilmek için Yasal Mevzuat çerçevesinde, veri politikalarımızda belirtilen amaçlarla sınırlı olmak üzere çerezler (cookies) kullanıyoruz. Detaylı bilgi ve izin iptali ile ilgili olarak Gizlilik Politikamızı inceleyebilirsiniz.

Ayrıntılar
Grafik Aklında yatırım fikri varsa harekete geç!
GCM Yatırım - Ödüllü ve Lisanslı Yatırım Kuruluşu
Sponsorlu