
Geçtiğimiz hafta ikinci çeyrek GSYİH verisini açıklayan Çin, yüzde 3,2’lik büyümeyle beklentilerin epey üzerine çıktı. Söz konusu büyüme bazı uzmanlar tarafından endişe verici olarak görülse de bazıları verinin iyimserliği artırdığını dile getirdi.
Örneğin JPMorgan stratejisti Tai Hui, verilerin ardından yaptığı açıklamada Haziran ayı perakende satışlarındaki düşüşe rağmen Çinli tüketicinin hala iyi konumda olduğunu söyledi.
FXStreet’in haberinde ise Çin Merkez Bankası (PBOC) politika danışmanı ve China Development Research Foundation Başkan Yardımcısı olan Liu Shijin, ekonomiye dair iyimser yorumuyla gündeme geldi.
Hafta sonunda yaptığı bir açıklamada Liu Shijin, teşvik politikalarının Çin’in gayri safi yurt içi hasılasını bu yılın ikinci yarısında yüzde 6’ya çıkarabileceğini belirtti.Düşük karşılaştırma tabanından dolayı büyümenin gelecek yıl yüzde 6’ya ulaşabileceğini de ekledi. Bu tahmin, IMF’nin küresel ekonomide yüzde 4,9 küçülme gördüğü son raporuna kıyasla daha düşük geldi. Çünkü IMF Haziran raporunda Çin ekonomisi için en iyimser tahminlerinden bazılarını vermişti. ABD başta olmak üzere tüm gelişmiş ekonomilerin 2020’de daralma yaşayacağını tahmin eden IMF, Çin içinse yüzde 1 büyüme öngörmüştü.
IMF’nin Çin ekonomisi için 2021 büyüme tahmini ise yüzde 8,2 olmuştu.
Son raporunda daralma tahminleri çoğalan Asya Kalkınma Bankası ise Çin’in 2020’de yüzde 1,8 ve 2021’de yüzde 7,4 daralacağını bildirdi. Nisan’daki rakamlar ise sırasıyla yüzde 2,3 ve yüzde 7,3’tü. Durum özetle bu şekildeyken Çin Merkez Bankası bugün, ekonomi iyileşirken üçüncü kez oranlarını sabit tuttu.
Bir yıl vadeli LPR, yüzde 3,85 olarak bırakılırken beş yıl vadeli LPR yüzde 4,65’te sabit bırakıldı. Bu hareket piyasa beklentileriyle uyumlu gelirken PBOC’un oranları değiştirmemesi, bir kez daha ekonominin iyileşmeye devam ettiğini gösterdi. Capital Economics’ten Martin Rasmussen, PBOC’un bu ay orta vadeli borç verme imkanı (MLF) üzerinde de değişiklik yapmadığını söyledi.