
İngiltere basınında yer alan haberlere göre Brexit sürecinde yeni bir gelişme mevcut. Konuya hakim kişilerce duyurulduğu kaynak gösterilen haberde Avrupa ve İngiltere’nin Brexit Anlaşması konusunda ortak karar alamaması söz konusu olursa İngiltere’nin Avrupa Birliğinden ayrılma sürecinin uzatılması söz konusu olduğu belirtiliyor.
Gelişmelerin May hükümetini, finansalları ve ülkenin para birimini baskı altında bıraktığı sürecin her dalgasında teyit edilmişti. Gündemde dikkat çeken ve küresel piyasalarda ani reaksiyonlar bulabilecek bu önemli habere karşılık olarak İngiltere yetkililerinden Brexit Bakanı Stephen Barclay, “Uzatmak istemiyoruz. 29 Mart’ta AB’den ayrılıyoruz.” dedi.
Noel’den Dolayı Ertelenen İngiltere Oylaması Haftaya
Geçtiğimiz yılın son haftalarında gerçekleşecek olan oylama ertelenmişti. Ertelenen vakit yine geldi. Theresa May ile Avrupa Birliği arasında yapılan anlaşma önümüzdeki hafta İngiliz milletvekilleri tarafından oylanacak. Gelişmeler ışığında belirsizliklerin mevcut oluşu ekonomiyi baskılıyor.
Anlaşmamanın ucu 2.8 trilyon dolara tekabül eden İngiltere ekonomisi… Gerçekleşecek birlikten ayrılma süreci ile yeniden şekil blacak olan 2.8 trilyon dolarlık ekonomide en önemli konu ayrılmanın gerçekleşmesi durumunda ekonomik anlaşmaların yapılması veya yapılmaması. Bildiğimiz üzere İngiliz yetkilileri AB ile ticari anlaşmaların yapılmadan Brexit sürecinin gerçekleşmesi helinde para birimi ve ülke büyümesi üzerinde ciddi daralma görülebileceğini işaret etmişti.
Verilere göre dünyanın en büyük beşindi ekonomisi rolünü üstlenen İngiltere ekonomisinin bu sürecin baskısında kalması ve olumsuz sonuçlarla karşılaşması halinde tedarik zincilerinde gözlenecek ciddi sarsıntı, hisse senedi piyasalarında meydana gelecek çöküntüler ve para biriminin kaydedeceği yoğun değer kaybı aklımıza geliyor.
Dünyanın en büyüklerinden demiştik, en büyük olunca domino etkisinin tesiri de büyüyor elbette. 2018 yılında küresel anlamda piyasaların baskılanmasına kaynak gördüğümüz bir faktör de Brexit süreci ile gölgelenen İngiltere ve AB varlıkları idi.
Birleşik Krallık Finansallarına Bakış
İngiliz 10 yıllık Hazine kıymet verimi %1.03’lük bir primlenme ile %1.270 seviyesinde getiri işaret ederken, 2 yıllık tahvil getirisi ise %0.52 artarak %0.768 getiri seviyesinde gözleniyor. MSCI United Kingdom (MIGB00000PGB) %2.13 tırmanış ile 1,979 seviyesinde gözlendi. Endeks bir yıllık değişiminde %11.56 değer kaybederken, 52 haftalık hareket marjlarını 1.892 ile 2.283 noktalarında kaydetti.
FTSE 100 endeksi bugün küresel piyasalarda gözlenen toparlanmaya da paralel %1.13 değer kazanarak 6.888 puandan fiyatlandı. Endeks 1 yıllık değişimini MSCI UK’ya paralel bir kayıpla %11.82 olarak kaydetti. Günlük bazda hareketlerde 13 bileşen değer kaybederken en fazla düşüş bileşeni %3.85 ile Hikma Pharma olurken, en fazla artış %5.75 ile Marks & Spencer oldu.
Çok mümkün olmasa da bir referandum, yeni bir Brexit anlaşması ya da Brexit sürecinin ertelenmesi gibi konular da piyasalarda dillendirilmeye devam edilmesi ve haftaya yapılması planlanan oylama Parlamento’dan geçemezse anlaşmasız Brexit ihtimali yükselecek. Bu gelişme İngiltere para birimi açısından da ciddi bir negatif sonuç doğrabilir.
GBP/USD paritesi gün içerisinde anlık olarak 1.28 noktasını test etti ancak tutunamadı. Parite hafif kayıpla ( %0.32) 1.2737 seviyelerinden işlem almakta. 1.2740 seviyesinde gözlenen 50 günlük hareketli ortalama bir direnç görülebileceği gibi, üzerinde 1.28 seviyesi hem psikolojik hem de teknik açıdan bir direnç olarak takip edilebilir. GBP/USD’nin 1.28 noktasının üzerinde kaydedeceği kapanışlar yukarı yönde seyredilebilecek hareketi destekleyebilir.