
Son aylarda döviz kurlarındaki aşırı yükseliş, ardından gelen yüksek enflasyon rakamları, hem şirketlere hem de vatandaşlara nakit sıkıntısı yaşatıyor. Eylül ayının başından bu yana sektörün lider ayakkabı firmalarının aldığı konkordato kararlarının altında da bu sebepler yatıyor.
Türkiye Ayakkabı Sanayicileri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı A. Sabur Endican, art arda gelen konkordato ilanlarının altında uzun vadeli çekler, plansız büyüme ve aşırı mağazalaşmanın yanında, döviz kurlarındaki yükseliş gibi faktörleri sıraladı. Nakit sıkıntısı çeken vatandaşlar ise ilk çözüm olarak banka kredileri kullanmayı veya bireysel emeklilik sistemindeki (BES) birikimlerini bozdurmayı düşünüyor.
Vatandaşın nakit sorununu çözmek için başvurduğu yöntemlerin en başında BES birikimlerini bozdurmak geliyor.Mali sıkıntı yaşayan insanlar bu süreci atlatmak için banka kredisi çekmek istiyor fakat bankalar teminat görmeden kredi vermek istemiyor. Hal böyle olunca kredi çekmek yerine BES birikimlerini bozdurmaya yöneliyor. Fakat bu durumda da birikimlerin bozulması hem sistem için bir tehlike teşkil ederken hem de vatandaşın devlet katkısından mahrum kalmasına sebep oluyor. BES yatırımcısı normalde, 10 yıl boyunca sistemde kalıp, 56 yaşına ulaştığında birikimlerini alabiliyorlar, fakat sistemden çıkanlar bu durumda bazı hakların kaybına uğruyor.
Türkiye Sigortalar Birliği (TSB) Başkanı Can Akın Çağlar, yaptığı açıklamada katılımcıların BES’teki birikimlerini teminat gösterebilmelerinin önemine değinerek, gönüllü BES’teki birikimlerin nakit karşılığı kredide teminat olarak kullanılmasının çeşitli ihtiyaçlar nedeniyle BES’ten çıkışların önüne geçeceğini söyledi. Bu sayede bir yandan da vatandaşların hak kaybına uğramayacaklarına dikkat çeken Çağlar, BES fonlarının kredide teminat olarak kullanılması önerisinde bulundu.
Çalışanın hem devletin hem de işverenin katkı verdiği bir plan içerisinde olmak isteyeceğini vurgulayan Çağlar, kıdem tazminatının da aynı sistem içerisinde ele alınabileceğini belirtti. Emeklilik şirket yöneticilerinin BES’ten kısmen çıkılması halinde %25 devlet katkısı hakkının devam edebilmesi için bazı düzenleme önerileri olduğu ifade edilirken, fonların kredide teminat olarak gösterilmesinde örnek olarak, %3,3 olan ihtiyaç kredisi aylık faizinin %2,40’a indirilmesi gösterildi.
Bu sayede 10 bin lira nakde ihtiyaç duyan vatandaşın yılık 2 bin 296 lira faiz yerine bin 641 lira faiz ödeyeceği söylendi. Eğer BES fonları teminat sayılırsa 3 yıl boyunca 44 bin 669 lira faiz yerine 30 bin 692 lira faiz ödenerek ihtiyaçlar giderilmiş olacak.