
Wall Street’teki hemen herkesin durgunluğun çok yakın olduğundan endişelenmesinden sadece aylar sonra Goldman Sachs, önümüzdeki birkaç yıl içinde bir gerilemenin mümkün olmadığını söyledi.
ABD’li yatırım devinin ekonomistleri Jan Hatzius ve David Mericle, genel olarak Büyük Moderasyon’un altında yatan değişikliklerin olduğu gibi göründüğünü ve ekonominin bugün yapısal olarak durgunluğa daha az eğilimli olduğunu bildirdi.
Son Resesyonların Ana Kaynaklarından Hiçbiri Endişe Verici Görünmüyor
“Yeni riskler ortaya çıkabilecekken son durgunlukların ana kaynaklarından -petrol şokları, enflasyonist aşırı ısınma ve finansal dengesizlikler- hiçbiri şimdilik endişe verici görünmüyor. Sonuç olarak, yumuşak bir iniş için görünüm, yaygın olarak düşünülenden çok daha iyi görünüyor.”
Goldman Sachs’ın bu görüşü, geçen yaz ve sonbahar başında Wall Street’e nüfuz eden korkulara kıyasla büyük bir değişikliği temsil etti. Endişeler; ABD-Çin ticaret savaşı, küresel ekonomik zayıflık ve Brexit ile diğer faktörlerden kaynaklanan jeopolitik risklerin büyüme üzerindeki baskıları nedeniyle harekete geçmişti.
Getiri eğrisinin tersine dönmesi de bu korkuları ateşlemeye yardım etmişti. Nitekim bir inversiyon, son yedi resesyonun her birini doğru bir şekilde tahmin etmişti ve Ağustos ayında getiri eğrisini izleyen bir New York Fed göstergesi, gerileme riskini mali krizden bu yana en yüksek seviye olan yüzde 38’le aktarmıştı.
Ancak tarife söylemlerinin hafiflemesi ve getiri eğrisinin yeniden dönmesiyle söz konusu korkular yatıştı. New York Fed izleyicisi de şu anda önümüzdeki 12 ay boyunca durgunluk riskini yüzde 24.6 seviyesine koyuyor ve bu Şubat ayındakiyle aynı oranı ifade ediyor.
Durgunluk Riski Göz Ardı Edilmiyor
Goldman iktisatçıları durgunluk riskini göz ardı etmese de bazı büyük rüzgarların dağıldığını söyledi. Burada ABD’nin büyük ölçüde enerjiden bağımsız hale geldiği, Federal Rezerv yetkililerinin enflasyon eksikliğinden daha fazla rahatsız oldukları, finansal sistemin krizden bu yana daha az kaldıraçlı hale geldiği kaydedildi.
Ancak hisse senetlerindeki yüksek varlık fiyatlarının ve şirket borcundaki artışın tehdit olmaya devam ettiği eklendi. Goldman, belirlediği beşinci riskin maliye politikası olduğunu fakat siyasi kutuplaşma, belirsizlik ve işlev bozukluğu döneminde yeni risklerin ortaya çıkabileceğini öngördü.
AB Bernstein’ın baş ekonomisti olan Philipp Carlsson-Szlezak bu ayın başlarında ileriye dönük bir notunda; potansiyel olarak toksik faktörlerin birleşiminin önümüzdeki yıl gelişmeye devam ettiğini dile getirdi.
Bunları sıkı işgücü piyasaları, kolay politika, kurumsal risk toleransı, potansiyel mali teşvik ve borç büyümesi olarak tanımladı. Yine de Carlsson-Szlezak, en azından yapısal olarak genişleme için zor bir çöküşten ziyade “yumuşak iniş” senaryosunun daha olasılıklı olduğunu savundu.