
2020’deki COVID-19 kesintilerinin ortasında son yılların en kötü resesyonuna girdikten sonra ABD ekonomisinin son aylarda toparlandığı biliniyor. Ancak endişe verici vaka artışları ve uzun süredir ertelenen mali yardım paketi ile toparlanma ivmesi kayıyor.
Programın gerisinde kalan aşı uygulamasıyla da gölgelenen ülkenin ileride yalnızca belirsiz ve zorlu bir ekonomik iyileşme yaşayacağı düşünülüyor. Birçok ekonomiste göre de 2021’de ABD ekonomisini birçok dalgalanma bekliyor.
Daha da kötüsü pandeminin yarattığı ekonomik acının belirli alanlarda yoğunlaşarak eşitsiz bir şekilde yayılması oldu.Ekonomistler bunu, eşitsizliği artıran K şeklinde iyileşme olarak adlandırdı. COVID-19 kesintilerinin ortasında, ABD ekonomisi 2020’nin ilk çeyreğinde yıllık yüzde 5 oranında küçüldü ve 2008 küresel mali krizinden sonra on yıl süren ekonomik genişlemeyi sona erdirdi.
Ardından ikinci çeyrekte yıllık yüzde 31,4 oranında düşerek hükümetin 1947’de kayıtlara başlamasından bu yana en büyük düşüşünü kaydetti. Mart-Nisan aylarında yaklaşık 22 milyon iş ortadan kayboldu ve işsizlik oranını şaşırtıcı bir şekilde yüzde 14,7’ye çıkardı.
İşletmeler kademeli olarak yeniden açıldıkça, ekonomi 2020’nin üçüncü çeyreğinde güçlü bir toparlanma gördü.
Performans, pandemi öncesi seviyenin altında kalsa da revize edilmiş olarak yıllık yüzde 33,4 oranında genişledi. Bu arada, işsizlik oranı son aylarda yavaşlamakla birlikte düşmeye devam etti. Haftalık ilk işsizlik başvuruları, büyük ölçüde düşüş eğilimi gösterse de Kasım ayının başından bu yana dört hafta içinde artarak işgücü piyasasında durgun bir toparlanma olduğuna işaret etti.
Washington merkezli düşünce kuruluşu Peterson Uluslararası Ekonomi Enstitüsü Başkanı Adam Posen geçtiğimiz günlerde Xinhua‘ya; “ABD ekonomisinde koronavirüsteki artış nedeniyle iyileşme yavaşlıyor, koronavirüs dalgalanması önlenebilirdi, ancak maalesef siyasi liderliğimiz bunu önlemede başarılı olamadı” dedi.
Koltuğa oturacak ABD Başkanı Joe Biden ve bazı ekonomistlere göre, bazı sektörler, şirketler ve işçiler krizden sonra iyi ya da daha iyi seyrederken geri kalanının keskin bir düşüş yaşamasıyla Amerika Birleşik Devletleri K şeklinde bir iyileşme yaşıyor. ABD Merkez Bankası Başkanı Jerome Powell da virüs kaynaklı ekonomik gerilemenin yükünün eşit şekilde yayılmadığını defalarca vurguladı.