
ABD Başkanı Donald Trump, Pazar günü Twitter’dan ABD’nin Çin’e getirmesi planlanan tarifeleri erteleyeceğini açıkladı. Buna göre Trump, daha önce söylediği gibi 1 Mart’ta tarifelerin artırılmayacağını çünkü Çin ile yapılan ticaret müzakerelerinde önemli mesafe katedildiğini dile getirdi.
Paylaşımında; “ABD’nin Çin’le ticaret görüşmelerimizde fikri mülkiyet koruması, teknoloji transferi, tarım, hizmetler, para birimi ve diğer birçok konu dahil olmak üzere önemli yapısal konularda büyük ilerleme kaydettiğini bildirmekten memnuniyet duyuyorum.” ifadelerini kullanan Trump, ayrıca bir anlaşmaya varmak için Başkan Xi ile kendisinin Mar-a-Lago, Florida’daki golf kulübünde bir Zirve yapmayı planladıklarını aktardı.
Diğer taraftan Trump söz konusu toplantı için bir zaman çizelgesi belirtmese de CNBC geçtiğimiz hafta iki ülkenin Mart ayı sonunda zirve yapmayı tartıştığını yazmıştı.Asya piyasalarını Pazartesi günü Trump’ın açıklamasına olumlu tepki gösterirken birkaç uzman iki ekonomik dev arasındaki gerginliklerin hafiflemesinin halihazırda gerçekleşen küresel yavaşlamayı durdurmayacağına dikkat çekti. Daiwa Capital Markets’in baş hisse senedi stratejisti Paul Kitney, Pazartesi günü verdiği demeçte; “bence biraz geri adım atmamız ve ekonomik döngüye göz atmamız gerekiyor” diyerek döngünün şeklinin bu yıl ABD’de büyümede ılımlılık gördüğümüz bir şekil olduğunu kaydetti.
Bu noktada, Uluslararası Para Fonu’nun Ocak ayında küresel ekonominin bu yıl yüzde 3.5 büyüyeceğini öngördüğü hatırlatıldı. 2018’de oran yüzde 3.7’ydi. Son veriler de bu yavaşlamanın gerçekleşmeye başladığına işaret ediyordu. Fabrika faaliyetlerinin genel olarak izlenen göstergesi Satın Alma Yöneticileri Endeksi; ABD, Çin, Japonya ve Almanya gibi büyük ekonomilerde zayıflık göstermişti. Ek olarak, ticarete yön veren birçok ekonomi ithalat ve ihracat faaliyetlerinde gevşeklik bildirmişti.
Neticede geçtiğimiz yıl ticaret savaşı sırasında uygulanan ek tarifeler bir yere gitmemişti ve bu bazı stratejistlerle analistlerin dünyanın en büyük iki ekonomisi arasındaki son ticaret gelişmelerini kutlamamalarının sebepleri arasındaydı. Örneğin Oxford Economics’den Louis Kuijs; “gerçekten de aşırı iyimser olmak için hiçbir neden yok, mevcut tarifelerin yakın zamanda düşürülmesini beklemiyoruz” dedi.
İşletme okulu INSEAD’da ekonomi ve siyaset bilimi profesörü olan Pushan Dutt da ABD ile Çin arasında çok sayıda önemli kritik çetrefilli sorun konusunda ilerleme kaydedilmediğini anlattı. Tüm bunlar, ABD ile Çin arasındaki gerilimlerin yol açtığı küresel belirsizliklerin daha uzun süre sürüncemede kalabileceği anlamına geliyordu. INSEAD’dan Dutt; “Kısa vadede, temel olarak Çinlilerin daha fazla ürün, biraz daha soya fasulyesi, biraz daha doğal enerji almayı kabul etmesini sağlayacağız.
ABD umarım ki koruma önlemlerinin bir kısmını geri ölçekleyecektir” diyen Dutt, fikri mülkiyet koruması, teknoloji transferleri, Çin’in teknoloji şampiyonları için sübvansiyonlar gibi kritik konuların ele alınmadığını unutmamamız gerektiğini dile getirdi. Dolayısıyla şu anda umut edebilecekleri en iyi şeyin teknoloji alanında veya Huawei gibi konular hakkında geleceğe dair konuşmaya devam etmeleri olduğunu vurguladı.