Paratic Piyasalar Mobil Uygulama Icon
Paratic Haber: Ekonomi, Finans RSS Interactive
İNDİR

Temmuz’da 2020’nin İlk Gerilemesini Kaydeden İşsizlik, Düşüş Trendinde

Türkiye İstatistik Kurumu tarafından açıklanan işsizlik verileri üzerine konuşan ING ekonomisti, Temmuz'da mevsimsellikten arındırılmış işsizlik oranının bu yıl ilk kez düştüğünü vurguladı.
Temmuz’da 2020’nin İlk Gerilemesini Kaydeden İşsizlik, Düşüş Trendinde
Son Güncelleme: 
Yorum

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Temmuz ayına ait işgücü istatistiklerini açıkladı. Buna göre Türkiye genelinde 15 ve daha yukarı yaştakilerde işsiz sayısı 2020 yılı Temmuz döneminde geçen yılın aynı dönemine göre 369 bin kişi azalarak 4 milyon 227 bin kişi oldu.

İşsizlik oranı 0,5 puanlık azalış ile %13,4 seviyesinde gerçekleşti.

Tarım dışı işsizlik oranı 0,6 puanlık azalış ile %15,9 oldu. İstihdam edilenlerin sayısı 2020 yılı Temmuz döneminde, bir önceki yılın aynı dönemine göre 1 milyon 254 bin kişi azalarak 27 milyon 263 bin kişi, istihdam oranı 2,9 puanlık azalış ile %43,5 oldu.

Bu dönemde, istihdam edilenlerin sayısı tarım sektöründe 361 bin, sanayi sektöründe 246 bin, hizmet sektöründe 761 bin kişi azalırken inşaat sektöründe ise 114 bin kişi arttı.
İşsizlik İstihdam Temmuz
Kaynak: TÜİK

İstihdam edilenlerin %19,4’ü tarım, %19,6’sı sanayi, %6,1’i inşaat, %54,9’u ise hizmet sektöründe yer aldı. İşgücüne katılma oranı %50,3 olarak gerçekleşti. Kayıt dışı çalışanların oranı %32,7 olurken 15-64 yaş grubunda işsizlik oranı %13,7, istihdam oranı %48,3 oldu.

Genç nüfusta işsizlik oranı %25,9, istihdam oranı %30,4 oldu. Mevsim etkisinden arındırılmış işsizlik oranı %13,6, istihdam oranı %42,6 oldu.

Türkiye’nin işsizlik rakamları üzerine görüş bildiren ING ekonomisti Türkiye’deki ekonomik donmanın gevşemesiyle hem üretim hem de hizmetler normal bir iş akışına döndüğünü söyledi. Bunun işgücü piyasası görünümünde iyileşmeye katkıda bulunduğunu ekledi.

Temmuz’da mevsimsellikten arındırılmış işsizlik oranının bu yıl ilk kez düştüğünü belirten ING’den Muhammet Mercan, mevsimsellikten arındırılmış toplam istihdamın toparlanmayı sürdürdüğünü kaydetti.
Sektörel istihdam
Kaynak: TÜİK

Pandeminin azalan etkisi sayesinde istihdamın 540 bin kişi arttığını dile getirdi. Sektör dağılımında, hizmetlerin yaratılan 399 bin yeni istihdamla en büyük katkı olduğu ancak bunun yine de Mart seviyesinin altında kaldığını söyledi.

En büyük ikinci katkıda bulunan inşaatınsa hızlı bir toparlanma göstererek 2019’un başlarındaki seviyeye geri döndüğünü bildirdi. İnşaatta istihdam yalnızca Temmuz ayında 110.000’den fazla artarken bu artan konut talebi, daha düşük oranlar ve daha yüksek kullanılabilir finansmandan kaynaklandı.

Sanayide yeni istihdam da 57 bin yeni işle hızlanırken tarımda 28 binlik düşüş kaydedildi, bu da tecritlerin hafifletilmesinin ardından devam eden gerginliklerin bir göstergesi olarak yorumlandı.

ING Ekonomisti Türkiye’nin Temmuz ayı işsizlik verileri üzerine şu ifadeleri kullandı:

“Özetle en kötüsü, hem üretim hem de hizmetlerin normal bir iş akışına dönmesiyle geride kalmış görünüyor. Kısa süreli çalışma programının Kasım ayına kadar uzatılması ve Kasım ortasına kadar işten çıkarmalara ilişkin devam eden kısıtlamalar da iyileşme sürecini desteklemelidir.

Bununla birlikte, yeni Covid vakalarının sayısının tekrar arttığını gördüğümüz için pandemi geri dönüyor gibi görünüyor, bu da başka bir dizi kilitleme önlemini tetikleyebilir ve yine ekonomik faaliyet üzerinde baskı oluşturabilir.

Dolayısıyla, işgücü piyasasının mevcut görünümü hala belirsizdir ve düşüş trendinin yıl sonuna doğru devam edip etmeyeceği henüz görülmemiştir.”

Size daha iyi hizmet verebilmek için Yasal Mevzuat çerçevesinde, veri politikalarımızda belirtilen amaçlarla sınırlı olmak üzere çerezler (cookies) kullanıyoruz. Detaylı bilgi ve izin iptali ile ilgili olarak Gizlilik Politikamızı inceleyebilirsiniz.

Ayrıntılar
Grafik Aklında yatırım fikri varsa harekete geç!
GCM Yatırım - Ödüllü ve Lisanslı Yatırım Kuruluşu
Sponsorlu