Paratic Piyasalar Mobil Uygulama Icon
Paratic Haber: Ekonomi, Finans RSS Interactive
İNDİR

Latin Amerika ve Karayipler’in Covid Sonrası Toparlanması 2008’den Yavaş Olacak

Yeni ECLAC raporu, koronavirüs salgınının Latin Amerika üzerinde yıkıcı etkileri olacağı konusunda uyarırken bölge ekonomisi için bu yıl %9,1’lik rekor daralma öngördü.
Latin Amerika ve Karayipler’in Covid Sonrası Toparlanması 2008’den Yavaş Olacak
Son Güncelleme: 
Yorum

Latin Amerika ve Karayipler Ekonomik Komisyonu’nun yeni raporu, Latin Amerika ve Karayip ülkelerinin koronavirüs pandemisinin yıkıcı ekonomik etkilerini geri püskürtmek için teşvikleri artırmaya devam etmesi gerektiğini savundu.

Hükümetleri artan yoksulluk ve işsizlikle mücadele etmek için gerekli programların altını çizmek için finansman aramaya çağıran ECLAC, koronavirüs salgınının Latin Amerika ekonomisi üzerinde yıkıcı etkileri olacağını vurguladı.

Alicia Bárcena, salgının etkilerine değinmek için politika önerilerini özetleyen Birleşmiş Milletler Latin Amerika ve Karayipler Ekonomik Komisyonu Genel Sekreteri Alicia Bárcena Ibarra raporun sunumunda; pandeminin ekonomik etkilerini ele almaya yönelik politika önerilerini ana hatlarıyla belirtti.

ECLAC, Latin Amerika ve Karayipler’in COVID’den toparlanmasının 10 yıldan uzun süre önceki yüksek riskli konut kredisi krizinden sonrasına kıyasla daha yavaş olacağını söyledi.

Aktif makroekonomik politikaların sürdürülmesi ve derinleştirilmesinin küresel krizin ardından ekonomik ve sosyal dönüşümün yanı sıra iyileşme için de gerekli olacağını savunan çalışma, aynı zamanda küresel mali desteğin daha iyi dağıtılması da dahil olmak üzere uluslararası işbirliğinin önemini vurguladı.

COVID-19 salgınının büyüme, artan eşitsizlik, yoksulluk ve işsizlik üzerinde kalıcı sonuçları ve orta vadeli etkilerle ekonomik, üretken ve sosyal alanlarda tarihsel olumsuz etkilere sahip olduğu belirtildi.

Barcena; “bu nedenle ekonomik faaliyetin (GSYİH) kriz öncesi seviyelerine dönme süreci, 2007-2008 krizinde gözlemlenenden daha yavaş olacaktır” dedi.

GSYİH’de yüzde 9,1’lik daralma kaydedileceği tahmin edilen Latin Amerika ve Karayipler’in salgın nedeniyle yüzyılın en kötü ekonomik krizini yaşadığı bildirildi.
ECLAC Bölge %9,1 Daralma
Kaynak: ECLAC

Yıl sonuna kadar GSYİH’nin 2010 ile aynı seviyede olacağı; bunun 10 yıllık bir gerilemeye ve eşitsizlik ve yoksullukta keskin bir artışa dönüşeceği dile getirildi. Ayriyeten 2020’de yaklaşık 2,7 milyon işletmenin kapanacağı ve işsizliğin geçen yıla göre 44 milyona ulaşacağı veya geçen yıla göre 18 milyon artacağı tahmin edildi.

Bölgedeki yoksul insan sayısının 231 milyona ulaşması beklenirken bunun 2005 ile aynı seviye veya 15 yıllık bir gerilemeyi ifade ettiği eklendi. Barcena, sonuç olarak büyümeyi yeniden başlatmak ve yapısal dönüşümü desteklemek için aktif makroekonomik politikalara ihtiyaç duyulacağını söyledi.

Alicia Bárcena Ibarra; “Kısa ve orta vadede makro finansal istikrarı korumak için kamu geliri güçlendirilmeli, konvansiyonel ve konvansiyonel olmayan genişletici para politikaları sürdürülmeli ve makro ihtiyati düzenleme, sermaye akışlarının düzenlenmesi ile birlikte desteklenmelidir” dedi.

Latin Amerika ve Karayipler Ekonomik Komisyonu’nun Temmuz raporu da bölge GSYİH’sinin 2020’de yüzde 9,1 düşeceğini ve yoksulluk içinde yaşayan insan sayısının 230,9 milyona ulaşacağını öngörmüştü.

Size daha iyi hizmet verebilmek için Yasal Mevzuat çerçevesinde, veri politikalarımızda belirtilen amaçlarla sınırlı olmak üzere çerezler (cookies) kullanıyoruz. Detaylı bilgi ve izin iptali ile ilgili olarak Gizlilik Politikamızı inceleyebilirsiniz.

Ayrıntılar
Grafik Aklında yatırım fikri varsa harekete geç!
GCM Yatırım - Ödüllü ve Lisanslı Yatırım Kuruluşu
Sponsorlu