
İstanbul Sanayi Odası (İSO) Türkiye İmalat PMI (Satın Alma Yöneticileri Endeksi) PMI, Mart verileri açıklandı. Endeks koronavirüs salgınının imalat sektöründe yarattığı olumsuz etkiyle Mart’ta 48,1’e geriledi.
İmalat PMI endeksi son üç aydır ilk kez 50,0 eşik değerinin altına indi.Covid-19 salgınının yeni siparişleri ve üretimi yavaşlatması, sektörde zorluk yaratmasının etkisiyle endeks Mart ayında 48,1’e geriledi. İmalat sanayi performansında en hızlı ve güvenilir referans kabul edilen İSO, bu ay ilk kez sektörel PMI verilerini de açıklamaya başladı.
Buna göre Mart ayında metalik olmayan mineral ürünler sektörü, en çok yavaşlayanlar arasında ilk sırada yer aldı. Değerlendirmeye alınan 10 sektörün 7’sinde çalışanların sayısında artış oldu. Gıda ürünleri ile kara ve deniz taşıtları dışındaki tüm sektörlerin faaliyetlerinde yavaşlama kaydedildi. İstihdamın en çok arttığı alanlar ise kimyasal, plastik ve kauçuk sektörleri oldu.
Salgının dünya çapında olması nedeniyle yeni ihracat siparişleri büyük oranda düşüş gösterdi. Yeni ihracat siparişlerindeki gerileme, toplam yeni siparişlerdeki azalmanın önüne geçti. İş faaliyetleri azalsa da bu dönemde yeni işe alımların devam ettiği dikkat çekti. Böylelikle istihdamda son 3 aydır üst üste artış gerçekleşmiş oldu.
Firmalar satın alma faaliyetlerini 2019 yılının Ekim ayından bu yana ilk kez yavaşlattı.Koronavirüs salgını hangi sektör olursa olsun şirketlerin önünü görememesine sebep oluyor. Söz konusu belirsizliğin etkisiyle firmaların stok tutma konusunda isteksiz oldukları kaydedildi. Salgın nedeniyle satın alınan ürünlerin teslimatının aksadığı belirtildi. Girdi maliyetleri enflasyonunun yüksek olduğu Mart ayında, söz konusu yükselişin para birimindeki değer kaybından kaynaklandığı ifade edildi.
IHS Markit Ekonomi Direktörü Andrew Harker, Türk imalat sektörünün güçlü büyüme ivmesi yakaladığı dönemde Covid-19 salgınının şok etkisi yarattığını söyledi. Bu dönemde üretiminin ve yeni siparişlerin belirgin bir şekilde yavaşladığını, ihracatın ise salgının küresel boyutta olmasının etkisiyle olumsuz etkilendiğini dile getirdi.
Harker salgından hasar görmeyen tek sektörün gıda olduğunu belirtirken, “COVID-19 salgını, talebin düşmesine, tedarik zincirlerinin bozulmasına ve enflasyonist baskıların güçlenmesine neden oldu ve bunlara bağlı olarak mart ayında Türk imalat sektörlerinde aksamalara yol açtı. Geleceğe ilişkin yüksek düzeyde belirsizlik devam ederken, COVID-19 salgınının küresel ölçekte yaşanıyor olması, sektörlerin tamamı için olmasa bile çoğunluğu için önümüzdeki ayların zor geçebileceğine işaret ediyor.” açıklamasında bulundu.