
Covid-19 pandemisi tüm dünyada hem insan hayatını hem de ekonomiyi çok kötü şekilde etkilemeye devam ediyor. İkinci dalganın yaşanmasına ve kısıtlamaların yeniden getirilmesine rağmen küresel ekonomiye dair olumlu beklentiler de mevcut.
Küresel Ekonomik Görünüm (GEO) raporunu yayımlayan kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings, global gayrisafi yurt içi hasılaya ilişkin beklentisini yukarı yönde değiştirdi. Daha önceki raporunda küresel ekonominin 2020 yılında %4,4 daralacağını öngören kurum, son paylaşımında %3,7 daralma olarak revize etti.
Fitch analistleri 2021 yılında küresel ekonominin %5,3 oranında büyümesini bekliyor.Raporda belirtilen açıklamada salgını durdurmak amacıyla uygulanan kısıtlamalar gevşetilmeye başladıkça, küresel ekonominin de toparlanacağı belirtildi. 2021 yılı itibarıyla büyümenin hızlanacağı öngörülen raporda daha önce %5,2 olan büyüme beklentisi %5,3 olarak değiştirildi.
%3,6 olan 2022 küresel büyüme tahminini %4’e çıkarıldı. Ülkelerin ekonomilerinin yılın üçüncü çeyreğinde beklenenden daha güçlü bir yükseliş gösterdiği aktarıldı.
Her ne kadar “V” şekilde toparlanma sağlanamazsa da kısıtlamaların kaldırılmasıyla birlikte tüm ekonomik faaliyetlerde artış olduğunun altı çizildi. Avrupa’da işsizlik oranının arttığı, toplam hanehalkı gelirinin ise hükümet destekleri sayesinde çok azalmadığı aktarıldı.
ABD ekonomisinin 2021 yılında %4,5 oranında büyümesi bekleniyor. Daha önceki tahmin %4,0 olarak açıklanmıştı.
Eylül raporunda ABD ekonomisi için 2022 büyüme beklentisi %3,0 olmuştu. Son raporda ise %3,5 olarak yukarı yönde revize edildi. Gelecek yıl Çin’in GSYİH’si için beklenen tahmin %7,7’den %8,0’e yükseltilirken, %5,5 olan Euro Bölgesi tahmini %4,7’ye düşürüldü.
Bunun sebebi de Avrupa’nın salgının merkez üssü olması ve kış aylarında ekonomik faaliyetlerin iyice yavaşlaması olarak açıklandı. Eğer uygulanacak olan aşıların bağışıklık süresi uzun olursa pandemi kontrol altına alınabilecek ve sosyal mesafe kısıtlamaları kaldırılacak.
Böyle bir senaryoda Euro Bölgesi’nde ekonomi 2022 yılında %4,4 oranında büyüme sağlayabilecek. Fitch Eylül raporunda bu beklentisini %3,2 olarak açıklamıştı. Pandeminin ekonomide yarattığı etkiyi hafifletme konusunda, daha önce benzeri görüşmemiş gevşetici parasal politikaların uygulanmasının yardımcı olduğu söylendi.
Fakat tüm iyimser beklentilerin yanında; aşı dağıtımı, denemelerde görülmeyen yan etkilerin oluşması ve vaka artışına bağlı olarak dönem dönem uygulanma potansiyeli olan kısıtlamaların, küresel ekonomi için risk faktörleri olmaya devam edeceği vurgulandı.