
Endonezya Maliye Bakanı Sri Mulyani Indrawati, Cuma günü yaptığı açıklamada hükümetin bu yıl gayri safi yurtiçi hasıla tahminini %1,1 daralma ila %0,2 büyüme aralığına revize ettiğini bildirdi.
Önceki GSYİH tahmini ise yüzde 0,4 daralma ile yüzde 2,3 büyüme aralığındaydı ki bu da 2019’daki yüzde 5 büyümeden düşürülmüştü. Nedeni ise tahmin edileceği gibi tüm dünyayı alt üst eden koronavirüs krizi olmuştu.
Endonezya Maliye Bakanı’nın aşağı yönlü revizyonunu yaparken, ikinci çeyrekte beklenenden zayıf gelen ekonomik faaliyete atıfta bulundu.
Nitekim Endonezya ekonomisi 2Ç20’de 1999’dan bu yana ilk daralmasını kaydederek yüz de 5,32’lik düşüş bildirdi.
Temmuz sonunda ikinci çeyrek büyüme rakamları açıklanmadan önce ise Endonezya Maliye Bakanlığı, ardışık iki çeyreklik düşüşü önlemeye çalıştığını dile getirmişti.
Nitekim ilk çeyrekte, 2011’den bu yana en düşük seviye olsa da yüzde 2,97 ile pozitif büyüme kaydetmeyi başaran ekonominin ikinci ve üçüncü çeyrekte düşüş kaydetmesi muhtemel görünüyordu. Öte yandan edinilen bilgilere göre Endonezya ekonominin gelecek yıl sağlam bir şekilde toparlanacağını tahmin etti.
Endonezya Cumhurbaşkanı Joko Widodo, Maliye Bakanlığı’nın büyümenin bu yıl neredeyse düz olacağı yönündeki tahmininden sonra parlamentoya gelecek yıl için yüzde 4,5 ila 5,5 ekonomik büyüme önerdi.Indonesia president calls to “reboot” economy amid pandemic https://t.co/b3fYV3NWS6 pic.twitter.com/fzGt5wHRU7
— Reuters (@Reuters) August 14, 2020
Teklife göre virüs salgınının risklerine yanıt verme adımları, hükümetin kalkınma bütçesi açığını gelecek yıl GSYİH’nin yüzde 5,5’ine genişletmesine yol açmıştı. Bu oran, geçen ay başlangıçta öngörülen yüzde 5,2’den revize edildi. Yine de rakam, bu yılki bütçe açığı beklentisi olan yüzde 6,34’ün altında geldi.
Halk arasında Jokowi olarak bilinen Başkan Widodo, koronavirüs tarafından bozulan ekonomiyi destekleme çabalarını sürdürme sözü verdi. Bu kapsamda gelecek yıl 2,747.5 trilyon rupi harcama önerdi ki rakam 2020’in harcama planından yüzde 0,3 yüksekti.
Jokowi, parlamento önünde yaptığı yıllık bütçe konuşmasında; “2021 için devlet bütçesi önerisi, COVID-19 salgınının harap ettiği ekonominin toparlanmasını hızlandırmak için tasarlandı” dedi.
Ayrıca Endonezya’nın gıda ve enerji güvenliğini iyileştirmenin yanı sıra yurt içinde daha fazla doğal kaynak işlemek de dahil olmak üzere Güneydoğu Asya’nın en büyük ekonomisini yeniden başlatmak için pandemiyi kullanması gerektiğini savundu.
Reuters’ın haberine göre Jokowi, mevcut ekonomik durumu, durgunluğa neden olan bir bilgisayar çökmesine benzeterek Endonezya’nın diğer ülkelerle birlikte kapatılması, yeniden başlatılması ve yeniden yüklenmesi gerektiğini dile getirdi.
“Krizin aksaklıklara yol açmasına izin vermemeliyiz. Aslında, büyük bir sıçrama yapmak için krizden ivme olarak yararlanmalıyız.” dedi.