
Latin Amerika ve Karayipler Ekonomik Komisyonu (ECLAC) tarafından yayımlanan yeni rapor, bölgenin kişi başına düşen GSYİH’sinin 2020’de koronavirüs nedeniyle yüzde 9,9 oranında gerileyeceğini öngördü.
Covid-19 krizinin Latin Amerika ve Karayipler üzerindeki etkisinin, ticaret kanalları, ticaret koşulları, turizm ve havaleler yoluyla arttığını belirten ECLAC, bölgenin şu anda salgının merkez üssü konumunda olduğunu dile getirdi.
15 Temmuz tarihli raporda ECLAC, bugün Latin Amerika ve Karayip ülkeleri için büyüme projeksiyonlarını güncelledi. Hem dış hem de iç şokların geçtiğimiz Nisan ayında öngörülenden daha güçlü olduğunu vurgulayarak tahminlerini aşağı yönlü revize etti.
Latin Amerika ve Karayipler Ekonomik Komisyonu, pandemiye bağlı olarak bölge GSYİH’sinin yüzde 9,1 küçüleceğini öngördü.The negative external effects of the #COVID19 crisis on #LAC have increased through trade channels, the terms of trade, tourism and remittances. The region is currently at the epicenter of the pandemic. Read new #ECLAC report: https://t.co/SGBuzc1tOb pic.twitter.com/9hGWPYg9h6
— ECLAC (@eclac_un) July 15, 2020
Güney Amerika’da yüzde 9,4, Orta Amerika ve Meksika’da yüzde 8,4, Guyana hariç Karayiplerde yüzde 7,9 daralma beklendiğini belirtti.
Rapor ekonomik faaliyetteki düşüşün, Latin Amerika ve Karayipler’de kişi başına düşen GSYİH’nin 2020’yi 2010’da görülene benzer bir seviyede sonlandıracağını gösterdi. Bunun da kişi başına düşen gelir seviyesinde 10 yıllık bir gerileme anlamına geldiğini vurguladı.
Birleşmiş Milletler Latin Amerika ve Karayipler Ekonomik Komisyonu Genel Sekreteri Alicia Bárcena Ibarra raporun sunumunda; “Şimdi işsizlikte daha büyük bir artış öngörülüyor, bu da yoksulluk ve eşitsizlik seviyelerinde önemli bir bozulmaya yol açacak” dedi.
Bölgesel işsizlik oranının 2020 sonunda yüzde 13,5 civarında olacağını tahmin eden ECLAC, Nisan’daki tahminine göre daha yüksek bir rakam verdi.
Bu yeni tahminle işsiz oranının toplamda 44,1 milyona ulaştığı, bunun da 2019’daki seviyeye kıyasla 18 milyon artışı temsil ettiği aktarıldı. Ayrıca bu rakamlar, küresel mali kriz sırasında gözlemlenen rakamlardan önemli ölçüde daha yüksekti ki işsizlik oranı 2008’deki yüzde 6,7’den 2009’da yüzde 7,3’e yükselmişti.
Buna ek olarak, GSYİH’deki %9,1’lik düşüş ve işsizliğin artmasının, hanehalkı gelirleri ve bunların temel ihtiyaçları karşılamak için yeterli kaynak elde etme olasılıkları üzerinde doğrudan olumsuz bir etkiye sahip olduğu vurgulandı.
Bu bağlamda ECLAC, yoksulluk içinde yaşayan insan sayısının 2020 yılında 45,4 milyon artacağını tahmin etti.
Bu da yoksulluk içinde yaşayan toplam insan sayısının 2019’daki 185,5 milyondan 2020’de 230,9 milyon kişiye çıkacağı anlamına geliyordu ki bu da Latin Amerika nüfusunun %37,3’ünü temsil eden bir rakamdı.
Bu grup içinde aşırı yoksulluk yaşayanların sayısının 28,5 milyon artacağı, rakamın 2019’daki 67,7 milyondan 2020’de 96,2 milyona çıkacağı belirtildi. Bu da toplam nüfusun %15,5’ine eşit bir rakamdı. ECLAC ayrıca tüm bölge ülkelerinde gelir dağılımında daha fazla eşitsizlik öngördü.
Küresel ekonominin İkinci Dünya Savaşı’ndan bu yana en derin durgunluğa gireceğini ve kişi başına GSYİH’nin ülkelerin %90’ında düşeceğini belirtti.
Ancak Nisan başından bu yana tahminlerin kötüleştiğini, Çin’in onlarca yıldır ilk kes GSYİH büyüme hedefi belirlemediği, FED’in ABD için yüzde 6,5 ve ECB’nin Euro Bölgesi’nde yüzde 8,7’lik düşüş öngördüğü de vurgulandı.
Alicia Bárcena Ibarra, raporun sunumunda şu ifadelerle uluslararası işbirliği için çağrıda bulundu:
“Bölge ülkeleri çok önemli tedbirler açıklamış olsalar da kilitleme süresi uzadıkça, temel ihtiyaçları karşılamak ve hane halkı tüketimini sürdürmek için ek çabalar gerekiyor.
Ulusal koşullar, uygun koşullar ve borç yardımı altında artan finansman yoluyla politika alanını genişletmek için uluslararası işbirliği ile desteklenmelidir. Aynı şekilde, salgının etkin bir şekilde kontrol edilmesi ve Latin Amerika ve Karayipler’de sürdürülebilir bir ekonomik toparlanma için eşitlik konusunda ilerleme kaydedilmesi çok önemlidir.”