Paratic Piyasalar Mobil Uygulama Icon
Paratic Haber: Ekonomi, Finans RSS Interactive
İNDİR

Covid-19 Salgını Afrika’daki Aşırı Yoksulluğu Daha da Artıracak

Salgınla mücadele kapsamında birçok işyerinin kapanması milyonlarca insanın işsiz kalmasına sebep olurken, zaten yaşam mücadelesi veren Afrika’da yoksulluğun iyice artması anlamına geliyor.
Covid-19 Salgını Afrika’daki Aşırı Yoksulluğu Daha da Artıracak
Son Güncelleme: 
Yorum

Covid-19 salgını dünya genelinde hız kesse de insanların hayatını karartmaya devam ediyor. Güncel rakamlara göre 392 bin insanın öldüğü pandemide aktif vaka sayısı 6 milyon 704 bine dayandı. Son 24 saat içerisinde 5 bin 499 kişi daha hayatını kaybetti.

Vakaların en büyük kısmı 1 milyon 925 bin ile Amerika Birleşik Devletleri‘nde olurken 2 milyona yakını İtalya, Fransa ve İspanya gibi Avrupa ülkelerinde gerçekleşti. Dünyada yoksulluk ve geçim şartlarının zorluğu denince akla ilk gelen yerlerden olan Afrika ülkelerinde coronavirüs vaka sayısı 160 binin üzerine çıktı.

4 bin 522 insanın salgın hastalık nedeniyle hayatını kaybettiği biliniyor. Şu süreçte ekonomide dünya lideri olan ABD’nin bile ne kadar zor bir mücadele verdiğini göz önünde bulundurursak Afrika’nın sınavının çok daha zor olduğunu söylemek mümkün.

World Data verilerine göre dünya 7,7 milyarlık dünya nüfusunun 690 milyonu aşırı yoksulluk içinde yaşıyor.

Dünya Yoksulluk Sınırında Yaşayanlar
Kaynak: World Data Lab

Bu sayı Afrika ülkelerinde en fazla olurken; Nijer’de 17 milyon 142 bin, Mısır’da 9 milyon 199 bin, Angora’da 15 milyon 895 bin, Kenya’da 8 milyon 118 bin, Sudan’da 9 milyon 199 bin, Çad’da 9 milyon 972 bin ve Cezayir’de 7 milyon 275 bin seviyesinde.

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Afrika Bölgesi Direktörü Dr. Matshidiso Moeti, 27 milyon insanın salgın nedeniyle aşırı yoksulluk seviyesini yaşayabileceğini söyledi.

Dünya Ekonomik Forumunun düzenlediği basın toplantısında konuşan Moeti, Afrika’da yaşayan insanların %70’inin kayıt dışı veya çok düşük gelirle çalıştığını açıkladı. Bu şekilde çalışan kesimin devletler tarafından kontrol edilmediğini belirten Dr. Moeti insanların hükümetten yardım almadan, çok düşük gelirlerle yaşam mücadelesi verdiklerini altını çizdi.

Pandemide birçok iş yerinin kapandığını ve insanların işsiz kaldığını söyleyerek aşırı yoksulluk oranının artacağını belirtti. Afrika kıtasındaki koronavirüs tablosuna baktığımızda şu ana kadar Güney Afrika 848, Mısır 1126, Nijerya 323, Cezayir 681, Fas 208, Kamerun 203, Sudan 333, Somali 79, Kenya 78, Tunus 49, Etiyopya 18 ve Senegal 50 ölüm rapor etti.

4 Haziran Coronavirüs Vakaları
Kaynak: Worldometers

Dr. Moeti, bu süreçte sosyal mesafeyi korumak, halkın maske kullanımını teşvik etmek, el yıkama ve hijyen uygulamalarını güçlendirmek için teşvik edilmesi gerektiğini belirtti. Tıpkı Niger örneğinde olduğu gibi küçük işletmelerin dezenfekte çalışmalarının hükümet ortaklığı ile birlikte yürütülmesi gerektiğini vurguladı.

Dün DSÖ teknik uzmanları virüsle mücadelede destek olmak için Kamerun’a gitti. 2018 yılında yaşanan ebola salgınında devletle birlikte çok iyi iş çıkardıkları ve koronavirüste de aynı işbirliğinin yapılması gerektiği vurgulandı.

DSÖ Genel Müdürü Tedros Adhanom Ghebreyesus ise mücadelede dayanışmanın tek yol olduğunu söyledi.

Bu süreçte siyasetin ve fikir ayrılıklarının bir kenara bırakılması gerektiğini söyleyen Ghebreyesus, sadece şu an için değil gelecek yıllarda yaşanacak salgınlara karşı da birlik içinde olmanın, bizleri daha hazırlıklı yapacağını ifade etti. Dün yayımlanan yazıda aşı çalışmaları için sağlanan yeni fonların memnuniyetle karşılandığını söyledi.

Bugüne kadar aşılar sayesinde yüz milyonlarca çocuğun ölmesinin engellendiği, son yıllarda ebola, sıtma ve çocuk felci gibi birçok yeni aşının insanlığın hizmetine sunulduğunu dile getirdi. Aşının etkilerinin elbette ki görüldüğünü fakat Covid-19 salgınının; kızamık, menenjit, kolera, çocuk felci ve daha birçok hastalıkta etkisinin azalmasına sebep olduğunu aktardı.

Coronavirüs aşısı için sağlanacak olan finansmanların özellikle gelir düzeyi düşük ülkelerde bu çalışmaların daha iyi sürdürüleceği anlamına geldiğinin altını çizdi. Yapılacak aşının herkes için aynı etkiyi gösteren ve her kesimin ulaşabileceği nitelikle olmasının en önemli kriterlerden olduğunu vurguladı.

Size daha iyi hizmet verebilmek için Yasal Mevzuat çerçevesinde, veri politikalarımızda belirtilen amaçlarla sınırlı olmak üzere çerezler (cookies) kullanıyoruz. Detaylı bilgi ve izin iptali ile ilgili olarak Gizlilik Politikamızı inceleyebilirsiniz.

Ayrıntılar
Grafik Aklında yatırım fikri varsa harekete geç!
GCM Yatırım - Ödüllü ve Lisanslı Yatırım Kuruluşu
Sponsorlu