
Yaklaşık 185 bin vaka ile diğer Avrupa ülkelerine kıyasla daha iyi bir durumda bulunan Almanya, şimdiye kadar 8700 vatandaşını salgına kurban verdi. Euro Bölgesi’nin en güçlü ekonomisine sahip ülke, pandemiyi hasarsız atlatamadı.
Salgından ötürü ekonomisi rekor biçimde küçüleceği düşünülen Almanya, bu süreçte hükümetin açıkladığı teşvik paketleriyle durumu toparlamaya çalışsa da tek bir yardım paketi yeterli gelmedi.
Geçtiğimiz günlerde Başbakan Angela Merkel hükümeti resesyon tehlikesini ülkeden uzaklaştırmak adına ikinci bir teşvik paketi hazırlığında olduğunu duyurmuştu. Dev ekonomi Almanya, 25 Mayıs’ta açıkladığı GSYİH rakamlarında ilk çeyrekte %2,2 daraldığını açıklamıştı;

Kanzlerin #Merkel zu #Konjunkturpaket und #Zukunftspaket: Wir haben die schwerste Krise in der wirtschaftlichen Entwicklung in der bundesdeutschen Geschichte zu bewältigen. Wir wollen gemeinsam stark wieder herauskommen und dafür haben wir heute einen guten Grundstein gelegt. pic.twitter.com/IIHfiUCPaD
— Steffen Seibert (@RegSprecher) June 3, 2020
Merkel liderliğindeki Alman koalisyon hükümeti, ülkede kısa vadeli tüketici harcamaları ve yatırımlar için oldukça büyük çaplı bir teşvik paketi konusunda anlaştı. 130 milyar Euro (146 milyar dolar) tutarındaki söz konusu paketin geniş çaplı olmasından dolayı etkin bir destek sağlayacağı tahmin ediliyor.
Zaten Merkel, ülke ekonomisinin toparlanması için uzun vadede fayda sağlayabilecek bir paket konusunda istekliydi. Şansölye, açıklamasında şunları kaydetti;
Söz konusu teşvik paketi; ülkedeki KDV’lerde geçici indirim, 5G veri ağı inşaası, demir yolları bakım-onarımı ve elektrikli araç teşviklerine kaynak ayrılmasını kapsayacak. Ayrıca Merkel, “Paketin büyüklüğü 2020-2021 için 130 milyar € ‘ya ulaşacak, bunun 120 milyar €’ sı federal hükümet tarafından karşılanacak” şeklinde bir bilgilendirme yaptı.
Bu yıl Covid-19 salgını nedeniyle %6,6 daralma tehlikesiyle karşı karşıya kalan Almanya, Merkel hükümetinin sağladığı türlü desteklerle yeniden iyileşmeye çabalıyor. İlk teşvik, salgının kendini göstermeye başladığı Mart ayında yapılmıştı. Devamı gelen yardımlar, şuana kadar Almanya için 1,3 trilyon Euro gibi ciddi bir rakama denk geliyor.
Oldukça zor bir dönemden geçen Alman ekonomisi, bir an evvel işlerin yoluna koyulmasına ihtiyaç duyuyor. Almanya Maliye Bakanı Olaf Scholz da her fırsatta bu krizden kurtulmanın önemini vurguluyor.
Ekonomiye harcanan türlü çaba ve verilen tüm desteklere rağmen, gelen bazı veriler durumun hala kritik olduğunu gösteriyor. Dün açıklanan Euro Bölgesi işsizlik rakamları, Nisan’da %7,3’e yükseldi. Bugün yapılması beklenen Avrupa Merkez Bankası (AMB) toplantısı da alınacak karar ve yeni önlemler açısından oldukça önemli olacak.