
Yaz tahminlerini açıklayan Avrupa Komisyonu, hem Euro Bölgesi hem de AB ekonomileri için küçülme tahminlerini yükseltirken yapılan revizyonların boyutu dikkat çekti.
AB durgunluğu beklenenden kötü olacak diyen Avrupa Komisyonu, en sert daralmayı ise bir dönem koronavirüs bilançosuyla endişeleri artıran İtalya’nın yaşayacağını öngördü.
Nitekim ülke, pandemi öncesinde de ekonomik sorunlarla mücadele ediyordu. Bununla birlikte bahar tahmininde Avrupa’daki ekonomik daralmadan en çok etkileneceği beklenen ülkeler Yunanistan, İspanya ve Portekiz olarak belirtilmişti.
Önceki raporda Yunanistan GSYİH’sinin yüzde 9,7 ile en sert daralmayı kaydedeceği söylenirken yeni raporda Atina için görünüm yukarı yönlü revize edildi.
Yeni tahmine göre Yunanistan’ın yüzde 9,7 yerine yüzde 9 daralacağı ve 2021’de yüzde 6 büyüyeceği belirtildi. Sosyal mesafe önlemleri yavaş yavaş gevşediğinden, ekonomik faaliyetin toparlanmaya başlayarak iç talepte kısmen iyileşmeye yol açmasının beklendiği dile getirildi. Önceki raporunda GSYİH için yüzde 9,5 küçülme ve 2021’de yüzde 6,5 büyüme öngördüğü İtalya için yeni tahminse yüzde 11,2 daralma ve 2021’de yüzde 6,1 toparlanma oldu.
İtalya GSYİH’sinin bu yıl AB’deki diğer tüm ülkelerden daha fazla düşmesi beklenirken Roma’yı İspanya, Hırvatistan ve Fransa’nın takip edeceği söylendi.
İspanya için 2020 düşüş tahmini yüzde 10,9 ve 2021 büyüme tahmini yüzde 7,1 iken; Hırvatistan için yüzde düşüş tahmini 10,8 ve yüzde 7,5 büyüme tahmini; Fransa için de yüzde 10,6 daralma ve yüzde 7,6 toparlanma tahminleri yapıldı. GSYİH’sinde çift haneli daralma beklenen 4 ekonomi bunlar oldu. COVID-19 salgını ve ilgili çevreleme önlemlerinin İtalya ekonomisini derin bir daralmaya sürüklediği belirtilirken ilk çeyrekte reel GSYİH’nin yüzde 5,3 daraldığı hatırlatıldı.
Istat, 2020’nin Ocak-Mart döneminde reel GSYİH’nin yatırım ve ihracattaki büyük düşüşler liderliğinde yüzde 5,3 gerilediğini açıklamıştı.
Avrupa Komisyonu, üretim kesintileri de dahil olmak üzere Mart ayında İtalyan hükümeti tarafından dayatılan sıkı kilitleme önlemlerinin ikinci çeyrekte iktisadi faaliyetteki zararın daha da artacağı anlamına geldiğini belirtti.
Yüksek frekanslı göstergelerin, ilgili sınırlama önlemleri Mayıs ayında hafiflemeye başlar başlamaz ekonominin COVID-19 salgınının getirdiği çöküşten toparlanmaya başladığı sinyalini verdiği aktarıldı. İkinci bir enfeksiyon dalgasının yokluğunda, ekonomik faaliyetin bu yılın üçüncü çeyreğinde geri dönmeye başlayacağını söyleyen AB organı, sanayi üretiminin muhtemelen hızla toparlanırken turizm ve tüketici ile ilgili diğer birçok hizmetlerin daha kademeli olarak toparlanacağını ekledi.