Uluslararası Enerji Ajansı (IEA), dünyada yenilenebilir enerji konusunda iç açıcı olmayan açıklamalarda bulundu. Yenilenebilir enerji kapasitesinin artırılması ve iklim değişikliği hedeflerine ulaşılması için yeterince çaba sarf edilmediği, enerji kapasitesindeki büyümenin 2018 yılında, bir önceki yıl ile aynı seviyede kaldığı aktarıldı.
Yapılan açıklamada, geçen yıl yenilenebilir enerji sektöründe yeterli büyümenin yakalanmadığı söylendi.Dünya genelinde geçtiğimiz yıl yenilenebilir enerjide 177 gigavat ilave kapasite devreye girerken, 2001 yılından bu yana söz konusu alandaki büyümenin ilk kez hız kestiği belirtildi. Hidroelektrik, rüzgar, güneş ve biyoenerji kaynaklardaki kapasite artışının geçen yıl bir önceki yılla aynı seviyede gerçekleştiği bilgisi paylaşıldı.
2018 yılında bu kategoride yer alan kaynaklardan en fazla artış 97 gigavatla güneş enerjisinde olurken, onu 48 gigavatla rüzgar ve 25 gigavatla hidroelektrik kaynakları izledi. Güneş enerjisinde 100 gigavatlık artış olması bekleniyordu. Ancak Çin’in maliyetleri azaltmak için teşviklerde yaptığı ani değişiklik, bu artışın beklenenden daha düşük seviyede gerçekleşmesine sebep oldu. Çin’deki güneş enerjisi üretiminde geçen yıl %17’lik azalma olurken, ABD’de herhangi bir değişim gerçekleşmedi.
Avrupa Birliği ve Hindistan’da rüzgar kapasitesi kurulumlarının düşmesi de yenilenebilir enerjisinin durmasında etkili olan diğer faktörlerden biri oldu.IEA Başkanı Dr. Fatih Birol, hükümetlerin yenilenebilir enerji kapasitesindeki artışın yavaşlamaması için en hızlı şekilde harekete geçmesi gerektiğini söyledi. Bu alanda maliyetlerin oldukça düşük olduğunu söyleyen Birol, dur-kalk politikalarının sektöre ve istihdama zarar verdiğini, akıllı ve kararlı politikalar sayesinde yeniden yükselişe geçirebileceğimizi ekledi.
İlk çeyrekte toplam elektrik üretimi 74 milyar 252 milyon kilovatsaat olarak gerçekleşti. 2018 yılında yenilenebilir enerjinin payı %48,56 iken, bu yıl %62’ye yükseldi. Söz konusu dönemde elektrik üretiminde hidroelektrik santrallerinin payı %30,41, yerli kömürün payı %16,22, rüzgarın %8,33, jeotermalin %3,04 ve güneş ile lisanssız üretimin payı %2,49 oldu.
Yılın ilk çeyreğinde toplam kapasitede yerli kaynakların kurulu gücü 53 bin 473 megavat oldu. Bu veri geçen yılın aynı döneminde 50 bin 310 megavat olarak gerçekleşmişti. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, amacımızın yerli kaynakların payını %60-70 seviyelerine çıkarmak olduğunu, bu nedenle daha çok yerli ve yenilenebilir diyerek birçok projeyi hayata geçirdiklerini söyledi.
Ücretsiz VİOP deneme hesabı açın ve 100.000 lira sanal para ile risk almadan nasıl yatırım yapacağınız öğrenin.