Pek çok uzman, sıfır veya negatif faiz oranlarının uzun vadede ekonomiye büyük zarar vereceğini ve dünya çapındaki merkez bankaları gittikçe daha düşük oranlara yönelirken ucuz para bağımlılığının bir sorun haline geldiğini söylüyor.
Lee Kuan Yew Kamu Politikası Okulu’nda misafir öğretim üyesi olan Yuwa Hedrick-Wong da Forbes Global CEO Konferansı’nda konuya ilişkin dikkat çekici açıklamalarda bulundu.
Sonuçta düşük faiz oranlarının, bankaların kazanabileceği marjı daralttığı için borç verenin karına zarar verdiği biliniyor.Olumsuz bir faiz oranı ortamında, oranları negatif bölgelere daha derine düşürmek borç verenlerin, fazlalık fonlarını bir gece boyunca korumak için merkez bankasına daha fazla para verdikleri anlamına gelir. Hedrick-Wong da bu duruma işaret ederek şöyle konuştu: “Sıfır faiz oranının veya negatif faiz oranlarının uzun vadede ekonomiye gerçekten büyük zarar verdiğine inanırım. İlk olarak sıfır faiz oranları işletme ortamını zehirliyor.”
Ayrıca devlet tahvilleri üzerindeki olumsuz oranlarından dolayı Almanya‘ya övgüde bulundu. Avrupalı bankalar yıllardır sürekli olarak düşük faizli bir ortamda mücadele ediyorlar ki buradaki oranlar 2014’te negatife dönmeden önce ilk olarak 2012’de sıfıra çarptı.
Avrupa Merkez Bankası, Eylül ayında oranını sıfıra düşürdü ve Danimarka, İsveç ve Japonya gibi diğer ülkeler de bu hareketi takip etti. Hedrick-Wong da; “Bu süreci tersine çevirmeliyiz. Faiz oranlarının normalleşmesi, ileriye dönük ekonominin yönetiminde en büyük öncelik olmak zorunda. Ucuz para bağımlılığı, bu çözüm değil problem.” dedi. Yine de birçok analist, Brexit ve ticari gerilimler nedeniyle büyümenin yavaşlaması endişeleri arasında Federal Rezerv’in oranları düşürmeye devam edeceğini öngörüyor.
Ücretsiz VİOP deneme hesabı açın ve 100.000 lira sanal para ile risk almadan nasıl yatırım yapacağınız öğrenin.