
İstanbul Sanayi Odası (İSO) Türkiye İmalat Satınalma Yöneticileri Endeksi (PMI) verileri açıklandı. Kasım ayında 51,4 değerinde gelen imalat PMI, Aralık ayında 50,8 seviyesine geriledi. Açıklanan rakam 50,0 eşik değerinin üstünde gelse de pandemi etkisiyle gerçekleşen sert düşüşün ardından, Haziran ayındaki toparlanmanın en zayıf düzeyinde gerçekleşti.
İSO ve IHS Markit’ten elde edilen PMI anket verilerine göre, Aralık ayında Türk imalat, üretim ve sipariş sektöründe düşüş oldu.
Yapılan açıklamada son haftalarda artan vakalar nedeniyle salgında yaşanan ikinci dalganın yeni tedbirleri devreye soktuğu, bunun da Türk imalat sektörünü olumsuz etkilediği kaydedildi. Yeni siparişlerde ve üretim tarafında düşüş olmasına rağmen firmaların istihdamı genişletmeye devam ettiği aktarıldı.
2020’nin son ayında imalatçıların hammadde temin etme konusunda zorluk yaşadığı, öte yandan tedarikçilerin teslimat süreleri bakımından ikinci en hızlı artış döneminin sağlandığı aktarıldı. Girdi maliyetlerinde ise son iki yılın en hızlı artışı gerçekleşti.

Yeni siparişler, fabrika çıkışları, tedarikçilerin teslim süreleri, satın alma stokları ve istihdam gibi temel göstergelerin hepsinin 50 eşik değerin üzerinde kaldığı ve tüm sektörlerde genel olarak iyileşme olduğu gözlendi. Ancak yine de manşet PMI verisinin son yedi ayın en ılımlı iyileşmesini sergilediği hatırlatıldı.
Sektördeki değişimin salgının ilk dalgasına kıyasla çok daha az düzeyde olduğu belirtildi. Üretim tarafında ivme kaybı olmasına karşın Türk imalatçı firmaların sektörü desteklemek amacıyla hem çalışan sayısını hem de satın alma faaliyetlerini artırmaya devam ettiği söylendi.
Üretim üst üste iki aydır yavaşladı ancak istihdamdaki artış yedinci ayına girdi.
Teslimat süreleri son 15 yılın ikinci en yüksek artışını gerçekleştirirken bu durum arz tarafında yaşanan sorunların öp plana çıkmasını sağladı. Arz yetersizliği özellikle Türk lirasındaki zayıflık ve girdi maliyetlerindeki artışla birlikte daha da belirgin bir hale geldi.
Tüm bunlar doğrultusunda nihai ürün fiyatlarında da hissedilir bir artış oldu. Üretim endeksi ikinci ayda da yavaşlama kaydederken bu düşüş salgının ilk dalgasına kıyasla çok daha hafif şekilde gerçekleşti.
IHS Markit Ekonomi Direktörü Andrew Harker, Türk imalat sektörünün 2020 yılını Covid-19 salgını etkisiyle üretim ve yeni sipariş düşüşüyle tamamladığını söyledi. Bunun yanında tedarik zincirindeki aksamaların, firmaların malzeme temin etme konusunda sıkıntı yaşamasına sebep olduğunu dile getirdi.
Ancak yaşanan tüm zorluklara rağmen firmaların istihdamı artırmaya devam ettiği ve kapasitesini artırmaya istekli olmasıyla birlikte Türk imalat sektörünün yoluna devam etmeye hazır olduğunu sözlerine ekledi.