
Vietnam ve Avrupa Birliği, Pazar günü türünün ilk örneği olan bir ticaret anlaşması imzaladı. Anlaşmanın, Asya’nın gelişmekte olan ulusundan bloğa ithal edilen mallardaki tarifelerin yüzde 99’unu ortadan kaldıracağı belirtildi.
Devam eden ABD-Çin tarife savaşı küresel ticareti altüst ederken pek çok ülke bundan olumsuz etkileniyordu. Ancak AB-Vietnam anlaşması, Hanoi’nin büyük faydalanıcılardan biri olarak buradan çıkacağını gösterdi.
Trump geçtiğimiz günlerde Vietnam’ın bir sonraki ana tarife hedefi olabileceğini öne sürse de yeni anlaşmanın Güneydoğu Asya ülkesi için ekonomik bir tampon oluşturabileceği vurgulandı.Avrupa Birliği de AB-Vietnam Serbest Ticaret Anlaşması’nı gelişmekte olan bir ülke ile yapılan en iddialı serbest ticaret anlaşması olarak tanımladı. Stratejik ve Uluslararası Çalışmalar Merkezi’nden Brian Harding de anlaşmaya ilişkin; “Vietnam’ın perspektifinden AB pazarına daha fazla erişim yeterince hızlı gelemedi” dedi. Avrupa Komisyonu’na göre Vietnam şu anda AB’nin en büyük 16. ticaret ortağı, ticaret bloğunun Güneydoğu Asya ülkeleri arasındaki ikinci en büyük ticaret ortağı konumunda.
Vietnam hükümeti de Pazar günü yaptığı açıklamada AB-Vietnam Serbest Ticaret Anlaşması’nın (EVFTA) 2020’ye kadar AB’nin Vietnam’a ihracatını yüzde 15,28 destekleyeceğini, Vietnam’dan AB’ye yapılanları ise yüzde 20 artıracağını belirtti. Bu, Hanoi’nin küresel ticaret sistemiyle artan güçlü bağlantılarına son ekleme oldu. Bu noktada düşünce kuruluşu direktörü Harding; “Vietnam, zorlu iç reformlar yaparak ve aktif olarak yeni pazarlar arayarak ekonomik büyümeyi hızlandırmak için olağanüstü adımlar atıyor” dedi.
Tüm bunların yanında Vietnam’ın ekonomisi, şu anda bölgedeki en hızlı büyüyen ekonomilerden biri ve Dünya Bankası’na göre en çok güçlü iç talep ve ihracata yönelik üretim ile destekleniyor. Ülke Washington ile Pekin arasındaki gerilimlerden en çok faydalanan ülke olarak da öne çıkıyor.
Nomura’nın Haziran raporunda da Vietnam’ın gayri safi yurt içi hasılasının, tarife savaşı sırasında yeni iş arayan alternatiflerden yüzde 7,9 artış sağladığını tahmin etmişti. Harding de Vietnam’ın ticaret savaşından kazançlı çıktığının üzerini çizerek fayda sağlayan Güneydoğu Asya ülkeleri arasında öne çıktığını vurguladı.
Trump’ın Salı günü yaptığı açıklamada Vietnam’dan ithal edilen bazı çeliklere yüzde 456’lık orana kadar vergi getireceğini duyurmuştu. Harding de Vietnam’ın Trump’ın hedefi haline gelmesine ilişkin, ülkenin Beyaz Saray’ın neden olabileceği bir ekonomik felaket riski altında olmadığını söyledi. “Trump tarifeler hakkında ciddi bir şekilde konuşmaya başlarda Vietnam hazırlıksız yakalanmayacak” diyerek Vietnam hükümetinin Trump yönetimini oldukça iyi idare ettiğini aktardı.