
Geçtiğimiz günlerde açıklanan verilere göre Türkiye’nin 2019 yılında toplam ihracatı 180,5 milyar dolar seviyesinde gerçekleşti. Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, bu rakamın Cumhuriyet tarihinin rekoru olduğunu söyledi. Geçtiğimiz yıl gıda ve tarım sektörü ihracatında artış olurken, yaş sebze ve meyveden 2 milyar 260 milyon dolarlık gelir sağladı.
Kimya sektörü ise her ay en çok ihracat yapılan ikinci sektör olarak dikkat çekti. Sektörün toplam ihracatından 20,6 milyar dolar ile tarihi gelir elde edildi. İstanbul Kimyevi Maddeler ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Adil Pelister, kimya sektörünün ihracatının, Türkiye’nin toplam ihracatının %11,44’lük kısmına sahip olduğunu belirtti.
2019’da 20,6 milyar dolar olan gelirin 2020’de 22 milyar, 2023’te ise 30 milyar dolara çıkarılmasının hedeflendiğini söyledi. Ülkenin 2019 ihracat performansını değerlendiren Türkiye İhracatçılar Meclisi Başkanı İsmail Gülle ise 2020 yılı hedeflerini açıkladı.
TİM Başkanı Gülle, 2020’de ihracatta 190 milyar dolar hedefi koyduklarını duyurdu.Henüz yıla yeni başlanmasına rağmen, geçen yılın aynı dönemine kıyasla %5 artışla ilerlediğimizi söyleyen Gülle, toplam ihracat içinde yüksek teknolojili ürünlerin payının artmasının sevindirici bir gelişme olduğunu kaydetti.
Teşviklerin olumlu etkilerinin çok net bir şekilde görüldüğünü, bu doğrultuda geçen yıl 17 bin 544 firmanın ilk kez yurt dışı satışına başlayarak, 4,5 milyar dolar gelir elde ettiğini söyledi. Yerli otomobil konusuna da değinen Gülle, Türkiye’nin otomobilinin dünyaya tanıtılıp, satılmasının gurur verici olacağını dile getirdi.
İhracatçıların enflasyon karşısında ezilmemesi için dengeli kur rejimine geçilmesi şart.İsmail Gülle şu anda 1,1111 seviyesinde seyreden Euro/Dolar paritesinin 2019 ihracatımıza katkısının 5 milyar dolar civarında olduğunu belirtti. Öte yandan kur oynaklığının ihracatçı firmalar için risk unsuru olduğunu söyledi. Kuru yüksek kazanç kapısı olarak görmediklerini ifade eden TİM Başkanı, ihracatçılar olarak dengeli kur istediklerini sözlerine ekledi.
Kurun düşmesinin ihracatın arttığı yönünde değerlendirilmemesi gerektiğini söyleyerek, “Kur ile ihracatın direk etkisi çok kısa süreli oluyor. Yani 15 gün-1 aylık bilemediniz 2 aylık bir etki oluyor. Kur düştü ihracatımızı arttırdık çok doğru bir korelasyon değil.” şeklinde açıklamada bulundu.