
TCMB, Mart Ayı Fiyat Gelişmeleri raporunu yayımladı ve gıda enflasyonunun taze sebze-meyve fiyatlarındaki belirgin artış ile yükseldiğini açıkladı. Mart ayında TÜFE yüzde 1,03 artış gösterirken, yıllık enflasyon 0,04 puanlık yükselişle yüzde 19,71 düzeyinde gerçekleşti.
TCMB çekirdek enflasyon göstergelerinin yıllık enflasyonundaki yavaşlamanın devam ettiğini dikkat çekti.Bunun çekirdek enflasyon göstergelerinin ana eğiliminde düşüşü koruduğunu belirten TCMB, bu dönemde hizmet yıllık enflasyonunun yataya yakın bir seyir izlediğini söyledi. Temel mallar enflasyonundaki yavaşlama eğilimini ise alt gruplar geneline yayılarak sürdüğünü ifade etti. Gıda yıllık enflasyonunun ise taze meyve ve sebze fiyatlarındaki belirgin artışa bağlı olarak yükseldiğini belirtti.
TCMB enerji enflasyonundaki artışa ise döviz kuru ve petrol fiyatlarındaki gelişmelerin etki ettiğini söyledi. Alt grupların yıllık tüketici enflasyonuna katkılarını incelediğinde ise bir önceki aya göre enerji ve gıda gruplarının katkılarının sırası ile 0,22 ve 0,17 puanlık artış şeklinde belirtti. Temel mal grubunun katkısının ise 0,36 puan düştüğünü söyleyen TCMB, hizmet grubunun katkısında bir değişim olmadığını vurguladı.
Mevsimsellikten arındırılmış verilerle çekirdek enflasyon göstergelerinin üç aylık ortalamalarının yataya yakın seyrettiğini belirtti.İlgili dönemde ana eğilim hizmet grubunda bir miktar yükseliş yaşandığını söyleyen TCMB, temel mal grubunda düşüş kaydedildiğini açıkladı. Mart ayında hizmet fiyatlarının %0,59 oranında yükseldiğini, grup yıllık enflasyonunun ise 0,07 puan artışla yataya yakın seyrederek %15,21 düzeyinde kaldığını ifade etti.
Lokanta-otel grubu yıllık enflasyonunun, konaklama hizmetlerinde görülen baz kaynaklı olarak gerilediğini söyleyen TCMB, ulaştırma grubu enflasyonundaki düşüşün şehir içi yolcu taşımacılığın öne çıktığına dikkat çekti. Diğer hizmetler grubu enflasyonunda yükselişte ise bakım-onarım ile özel okul ücretlerinden kaynaklı olarak eğitim hizmetlerinin belirleyici olduğunu ifade etti.
Bu dönemde dayanaklı mal grubu fiyatlarının, otomobil fiyatları öncülüğünde %0,79 gerilediğini belirtti. Giyim ve ayakkabı grubunda ise yeni sezon açılışındaki fiyat artışının, bir önceki yılın altında gerçekleştiğini ifade ederken, diğer temel mal grubunda yıllık enflasyonun ilaç fiyatlarındaki yükselişe karşın yavaşladığını vurguladı.
Mart ayında enerji fiyatlarının %1,94 oranında arttığını belirten TCMB, döviz kuru ve petrol fiyatlarında görülen bağlı yükseliş kaydeden akaryakıt ve tüp gaz fiyatlarının etkili olduğuna dikkat çekti. Bu gelişmelerle birlikte enerji grubu yıllık enflasyonunun 1,84 puan artışla %16,41 seviyesine yükseldiğini vurguladı.
TCMB, bu gelişmede taze meyve ve sebze fiyatlarına bağlı olarak %41,71’e yükselen işlenmemiş gıda enflasyonunun belirleyici olduğunu söyledi. Taze meyve-sebzede yıllık enflasyonun yüzde 70,69’a ulaşmasının ise dikkat çekici olduğunu ifade etti.
Diğer işlenmemiş gıda grubunda ise kırmızı et fiyatlarının arttığını belirten TCMB, Mart ayında işlenmiş gıda fiyatlarının %0,25 ile ılımlı arttığını, grup yıllık enflasyonunun %18,69’a gerilediğini söyledi. Özet olarak, ilgili dönemde enflasyonun, taze meyve-sebze grubunda yükseldiğini, bunlar dışındaki gıdada ise gerilediğini belirtti.
Yurt içi üretici fiyatlarının ise Mart’ta %1,58 arttığını, yıllık enflasyonun da yataya yakın seyrederek %29,64 olduğunu söyledi.İmalat sanayi yıllık enflasyonunun sınırlı bir düşüşle %28,23’e gerilediğini belirten TCMB, petrol ve ana metal hariç imalat sanayi fiyatlarının mevsim etkilerinden arındırılmış ana eğiliminin Mart ayında yükseldiğini ifade etti.
Ana sanayi grupları incelemesinde ise fiyatların alt gruplar genelinde arttığını belirtti. Enerji grubundaki artışın, petrol ürünleri ve elektrik fiyatlarına bağlı olarak yaşandığını vurguladı. Ara mal grubundaki fiyat artışında ise demir-çelik, tekstil ve kablolama ürünlerinin öne çıktığını belirten TCMB, sermaye mallarında da metal yapı ürünleri, motorlu kara taşıtlarının parça ve aksesuarları ile makinelerin dikkat çektiğini söyledi.