
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası tarafından reel, finansal sektör temsilcileri ve profesyonelleri ile gerçekleştirdiği Mart ayı Piyasa Katılımcıları Anketi verileri açıklandı. Ankette yıl sonuna dair enflasyon beklentisi yüzde 40,27 olarak açıklandı.
Katılımcıların cari yıl sonu tüketici enflasyonu (TÜFE) beklentisi bir önceki anket döneminde yüzde 34,06 iken, bu anket döneminde yükseliş kaydetti. 12 ay sonrası TÜFE beklentisi bir önceki anket döneminde yüzde 24,83 iken, bu anket döneminde yüzde 26,43 olarak belirtildi.

24 ay sonrası TÜFE beklentisi ise aynı anket dönemlerinde sırasıyla yüzde 15,42 ve yüzde 17,03 olarak açıklandı.
2022 yılı Mart ayı anket döneminde, katılımcıların 12 ay sonrasına ilişkin olasılık tahminleri değerlendirildiğinde, TÜFE’nin ortalama olarak yüzde 16,87 olasılıkla yüzde 21,00 – 23,99 aralığında, yüzde 14,87 olasılıkla ise yüzde 33,00 – 35,99 aralığında artış göstereceği tahmin ediliyor.

Katılımcıların yüzde 15,91’i ise beklentilerinin yüzde 21,00 – 23,99 aralığında, yüzde 15,91‘inin beklentilerinin ise yüzde 27,00 – 29,99 aralığında olduğu gözlendi.
Ankette yıl sonu döviz kuru beklentileri de dikkat çekiyor Buna göre yıl sonunda Dolar/TL beklentisi bir önceki anket döneminde 16,04 TL iken, bu anket döneminde 16,68 TL’e yükseldi.

GSYH 2022 yılına dair yapılan ankette katılımcıların büyüme beklentisi bir önceki anket döneminde yüzde 3,7 iken, bu anket döneminde yüzde 3,4’ye geriledi. GSYH 2023 yılı büyüme beklentisi de bir önceki anket dönemine göre değişmeyerek yüzde 4,2 noktasında sabit kaldı.

BİST Repo ve Ters-Repo Pazarı’nda oluşan cari ay sonu gecelik faiz oranı beklentisi bir önceki anket döneminde yüzde 14,19 iken, bu anket döneminde yüzde 14,22 oldu. TCMB bir hafta vadeli repo ihale faiz oranı cari ay sonu beklentisi ise bir önceki anket döneminde ve bu anket döneminde yüzde 14,00 olarak açıklandı.
Küresel Enflasyon Endişesi Artıyor
Dünya genelinde savaş ve enerji arzı endişeleri ile beraber küresel enflasyon beklentilerinde artış yaşanıyor. Rusya ile Ukrayna arasında cereyan eden savaş ile beraber küresel emtia fiyatlarında sert artışlar görüldü.
Geçtiğimiz gün ABD Şubat ayı enflasyon verileri açıklandı ve yüzde 7.9 ile 49 yılın zirvesi tazelenmiş oldu. Avrupa Merkez Bankası ise faiz oranlarını sabit bırakırken, artan enflasyona dair sıkılaşma söyleminde bulundu.
AMB Başkanı Christine Lagarde, 2022 enflasyonun yüzde 5.1, 2023’te yüzde 2.1 ve 2024’te yüzde 1.6 seviyesinde olmasını beklediklerini söyledi. Lagarde fiyat istikrarını sağlayacaklarını ve savaşın etkisiyle teşvikleri daha erken durduracaklarını açıkladı.