
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), Aralık ayı fiyat gelişmeleri raporunu yayımladı. Raporun özet metninde tüketici fiyatlarının Aralık ayında %0,74 artarak, yıllık bazda %11,84 seviyesinde gerçekleştiği belirtildi.
Söz konusu dönemde gıda enflasyonunun hem işlenmiş hem de işlenmemiş gıda grubunda arttığı bildirildi. En çok artışın ise baz etkisinin azalmasıyla, enerji grubunda meydana geldiğine dikkat çekildi.
2019’un son enflasyon raporuna göre B ve C göstergelerdeki ılımlı seyrin sürdüğü ifade edildi.Söz konusu dönemde yıllık enflasyonun 1,28 puan yükseldiği, B endeksinin yıllık 0,86 puan artışla %10,76, C endeksinin ise 0,56 artışla %9,81 seviyesine çıktığı kaydedildi. Aralık ayında gıda grubu enflasyonunun 0,49, enerji grubunun 0,45, temel malların 0,25 ve hizmet grubunun 0,06 puan arttığı belirtildi.
Söz konusu dönemde C göstergesinin bir miktar düşüş gerçekleştirdiği, B göstergesinin ise ılımlı artış kaydettiği açıklandı. Aylık %0,37 oranında artış olan hizmet fiyatlarının yıllık enflasyonunun %12,30 olduğu hatırlatıldı. 2019 yılının son ayında haberleşme ve diğer hizmetler grubunda bir miktar artış oldu. Öte yandan ulaştırma hizmetleri fiyatlarının gerilediği bildirildi.
Haberleşme grubu enflasyonundaki artışın telefon görüşme ve internet ücretlerine yansıdığı dönemde lokanta, otel ve yemek fiyatlarında da artış olduğuna dikkat çekildi. Aralık ayında temel mal grubu yıllık enflasyonunun düşük baz etkisiyle 0,91 puan artarak %7,48 seviyesine yükseldiği bildirildi.
Söz konusu dönemde dayanıklı mal grubu fiyatlarında %0,52, otomobil fiyatlarında %0,99 artış olduğu, giyim ve ayakkabı grubunda %4,32 oranında düşüş olduğu kaydedildi. Son dönemde akaryakıt ve tüp gaz fiyatlarındaki artışa bağlı olarak enerji grubunda %0,16 oranında artış gerçekleştiği belirtildi. Böylece enerjide yıllık enflasyonun %10,98 olduğu hatırlatıldı.
Alkolsüz içecekler ve gıda grubunda yıllık enflasyon 2 puan artışla, %10,89’a çıktı.Aralık ayında hem işlenmiş hem de işlenmemiş gıda fiyatlarında artış olurken, bu oran işlenmiş tarafta daha belirgin şekilde hissedildi. İşlenmemiş gıda fiyatlarında yıllık enflasyon %6,10’a, işlenmiş grupta ise %15,39’a yükseldi. Söz konusu dönemde süt ürünlerinde, ekmek ve tahıl fiyatlarında artış oldu.
Taze sebze ve meyve grubunda yıllık enflasyon 1,57 puan yükselerek %2,94 seviyesinde kaydedildi. Taze meyve ve sebze grubu dışındaki gıda fiyatları ise yıllık %12,61 enflasyon oranıyla tamamlandı. Aralık ayında yurt içi üretici fiyatları %0,69 artış ile %7,36 seviyesine yükseldi.
Bu dönemde imalat sanayi fiyatlarında artış oldu. Dayanıklı tüketim mallarında sınırlı düzeyde düşüş olurken, dayanıksız tüketim, ara ve sermaye malları fiyatlarında ise aylık bazda artış gerçekleşti. Aylık fiyat gelişmeleri raporunda, Aralık ayında tüketici enflasyonu üzerinde üretici fiyatlarından kaynaklanan baskının ılımlı seyrini sürdüğü ifade edildi.