
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından yayımlanan verilere göre 2021’in dördüncü ayında tarım-ÜFE yıllık bazda yüzde 21,77 arttı.
Bir önceki aya göre ise yüzde 0,79 azalma oldu.
Mart ayında tarım-ÜFE aylık bazda yüzde 2,52, yılık bazda yüzde 22,06 artmıştı.
Nisan’da tarım-ÜFE bir önceki yılın Aralık ayına göre yüzde 7,53 artarken on iki aylık ortalamalara göre yüzde 18,80 arttı.
Sektörlerde bir önceki aya göre değişimde tarım ve avcılık ürünleri ile ilgili hizmetlerde azalma olurken ormancılık ve balıkçılık kategorilerinde artış oldu.
Sektörlerde bir önceki yılın aynı ayına göre değişime bakıldığında ise tüm kategorilerde artış olduğu görüldü. En yüksek artış, yukarıdaki tablodan anlaşıldığı gibi ormancılık ürünleri ve ilgili hizmetlerde gerçekleşti.
Alt gruplarda tarım-ÜFE yıllık bazda yüzde 52,67 ile en çok turunçgillerde arttı. Turunçgillerin ardından lifli bitkiler, tahıllar ve diğer çiftlik ürünleri geldi. En az yıllık artış ise yüzde 3,58 ile sebze ve kavun-karpuz alt grubunda kaydedildi.
Bir önceki yılın aynı ayına göre değişimde olduğu gibi bir önceki aya göre değişimde de en fazla artan yüzde 13,99 ile turunçgiller oldu. Diğer taraftan çeltik, canlı kümes hayvanları ve yumurtalar ile lifli bitkilerde tarım-ÜFE azaldı.
Nisan 2021 döneminde endekste kapsanan 77 maddeden, 14 maddenin ortalama fiyatında azalma gerçekleşti. 10 maddenin ortalama fiyatı sabit kalırken 53 maddenin ortalama fiyatı arttı.